Japanci znaju kako uštedjeti svaki novčić, ovo je njihova metoda stara sto godina

Jasmina Grgurić Zanze
18. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Jeste li čuli za Kakeibo? Japanska je to metoda štednje koja se uspješno primjenjuje već dulje od sto godina. Tajna je u zapisivanju primanja, troškova, onoga što moramo platiti i onoga što bismo htjeli, ali nam ne treba. Na kraju svakoga mjeseca možete sami sebe provjeriti i vidjeti jasno jeste li se pridržavali plana.

Ilustracija: Rawpixel

Umirovljenici baš i nemaju od čega štedjeti, s obzirom na male mirovine, ali upravo je to razlog za naučiti kako raspolagati onime što imamo od mjeseca do mjeseca. U tomu nam može pomoći Kakeibo. Riječ je o učinkovitoj japanskoj metodi štednje koja se primjenjuje više od stoljeća, točnije od 1904. godine, kada je vođenje kućnih financija na ovaj način osmislila japanska novinarka Hani Motoko.

Japanska metoda štednje vrlo je pogodna za one koji ne prate troškove pa lako mogu ostati kratkih rukava i prije nego što im stignu iduća primanja.

umirovljenik sjedi na klupi
Financijska pismenost Hrvata: Stariji građani ne znaju najbolje s novcem, a nije im baš jasna ni dobrovoljna štednja

Metoda se sastoji u tomu da troškove i primanja zapisujete u bilježnicu, a evidenciju vodite kroz nekoliko jednostavnih tablica. Mjesečni kalendar primanja napravite tako što ćete nacrtati četiri stupca za četiri tjedna u mjesecu. Početkom mjeseca upišite plaću i ostale prihode, ako ih imate te ih označite različitim bojama, prenosi n1info.hr.

Zatim nacrtajte tablicu u kojoj ćete upisati koliko novca biste htjeli uštedjeti taj mjesec. Posljednji korak je tablica u koju ćete unijeti sve obavezne troškove, kao što su računi za struju, telefon, hrana, lijekovi i ostalo.

Zapišite i sve ono na što biste potrošili novac, a što vam nije nužno. Ovu listu podijelite na kategorije; troškovi života, zabava, obrazovanje, kultura i ostalo. Na kraju svakog mjeseca analizirajte troškove i provjerite jeste li se držali svojih okvira.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap