Između dva saborska čitanja novi detalji ulaze u mirovinsku reformu

Josip Mihaljević
12. studenoga 2018.
Novosti
A- A+

Nakon dvotjedne pauze, saborski zastupnici se u srijedu 14. studenog vraćaju na posao. U 10. sjednici raspravljat će o minimalno 93. najavljene točke, među kojima se nalazi i cjelovita mirovinska reforma. Ona je trenutačno između prvog i drugog saborskog čitanja, a čini se da će u nju ubaciti još pokoji detalj.

startup

Foto: Pexels

Tiskano izdanje Jutarnjeg lista ekskluzivno doznaje najnovije detalje mirovinske reforme, koji bi se trebali ubaciti u konačan prijedlog zakona koji će ići na glasanje.

Promjene se najviše tiču poslovanja drugog mirovinskog stupa individualne kapitalizirane štednje. Mirovinski fondovi, koji raspolažu s 94 milijarde kuna novaca za mirovine, od sada će moći ulagati u mikro, male i srednje tvrtke, među kojima su i startupi.

Jutarnji doznaje da Ministarstvo rada i mirovinskog sustava priprema odredbu koja će omogućiti fondovima takav tip ulaganja.

Velik rizik i velika nagrada

Ovakvim potezom omogućit će se ulaganje od 100 milijuna kuna u hrvatske startupe. Jedan od najpoznatijih hrvatskih startupa je matematička aplikacija Photomath od Microblinka, iz koje su nedavno objavili da su dobili šest milijuna dolara ulaganja iz američkog fonda Goodwater Capital i Learn Capital.

Većina startupa ne uspije izrasti u profitabilan projekt (oko 10 posto uspješnosti), stoga ne čudi činjenica da je većini europskih mirovinskih fondova zabranjeno ulaganje u startupe zbog prevelikog rizika od neuspjeha. S druge strane, nikad ne znamo koja bi tvrtka mogla postati novi Uber, Google, Hulu ili neka druga, a ulaganja u takav neki projekt znatno bi utjecalo na budućnost hrvatskih mirovina. Primjerice, Uber je 2011. godine u prvoj rundi investicija (2011. godine) skupio 11 milijuna dolara, a danas vrijedi oko 72 milijarde dolara.

Direktorica Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava Dijana Bojčeta Markoja ne krije svoje oduševljenje:

“Smatramo da je ovo izvrsna vijest te pozdravljamo takvu odluku. Radi se o malim sredstvima koja će mirovinski fondovi moći ulagati u takve projekte – do maksimalno 0,2 posto vrijednosti imovine pod upravljanjem – ali istodobno je to velika prilika da se pomogne malim tvrtkama koje imaju potencijala i koje više neće morati ići izvan Hrvatske po sredstva koja bi im omogućila rast i razvoj”, kazala je za Jutarnji list.

Između dva saborska čitanja novi detalji ulaze u mirovinsku reformu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap