Istraga u HZMO-u: Djelatnici ulazili u sustav i provjeravali Antu Ramljaka

Josip Mihaljević
16. ožujka 2018.
Novosti
A- A+

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje istražuje ogroman broj djelatnika jer su ulazili u sustav i provjeravali sada već bivšeg Vladinog izvanrednog povjerenika za Agrokor. U Zavodu žele doznati tko je medijima neovlašteno potvrdio da je Ramljak u isto vrijeme radio za Texo Management i Agrokor.

ante ramljak

Foto: Ante Ramljak | Youtube screenshot

U Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO), u kojem je više od 2.500 zaposlenih, provedena je istraga širokih razmjera kojom je obuhvaćeno oko 400 djelatnika kako bi se utvrdilo tko je medijima dostavio informaciju da je Ante Ramljak, još dvadesetak dana otkako je imenovan na taj položaj, bio prijavljen i u svojoj bivšoj tvrtki, Texo Management, piše Telegram.hr.

Ta činjenica je problematična jer je tvrtka Texo Management na poslovima restrukturiranja Agrokora imala poslove vrijedne 12 milijuna kuna, a Ramljak je službeno bio prijavljen u obje tvrtke.

Ispitano je 400 djelatnika

Curenje ove informacije dovelo je do Ramljakove ostavke, a u HZMO-u su proveli neviđenu istragu u kojoj je ispitano oko 400 djelatnika, što u zagrebačkoj centrali HZMO-a, što u ispostavama diljem Hrvatske. Zaposlenici HZMO-a, koji su neposredno prije nego je informacija o Ramljakovom dvostrukom angažmanu izašla u medije, koristili transakciju 133 – koja omogućava ulaz u kartice svake mirovinski osigurane osobe. HZMO je podnio 10 internih prijava, a zaposlenici su se morali pismeno očitovati.

Istragu je proveo nedavno postavljeni ured za sigurnost HZMO-a po nalogu uprave HZMO-a na čijem je čelu Josip Aldarović.

“Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje podnio je 10 internih prijava protiv radnika Zavoda zbog neovlaštenog uvida u informacijski sustav Zavoda (transakcija 133). Nitko od ranika nije dobio otkaz ugovora o radu, no radnici su upozoreno na obveze iz radnog odnosa i na mogućnost otkaza u slučaju ponavljanja povrede. Također, podnijeta je i kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu protiv nepoznatnog počinitelja zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela nedozvoljene uporabe osobnih podataka iz čl. 146. Kaznenog zakona RH”, odgovorili su iz HZMO-a Telegram.hr-u.

Djelatnici su masovno pregledavali Ramljaka u sustavu, kako kažu, iz znatiželje

Telegram je neslužbeno saznao kako je u istrazi HZMO-a osobito stavljen naglasak na osobe koje su u informacijski sustav ulazili 19. veljače, jer je na dokmentu objavljenom u medijima stajao podatak da je toga dana ispisan. Svaki ulaz u informacijski sustav koji omogućava uvid u podatke mirovinskih osiguranika bilježi se, pa je moguće saznati tko je od zaposlenika i kada pregledavao Ramljakov osobni broj.

Predsjednica Radničkog sindikata  HZMO-a Višnja Stanišić u razgovoru za Telegram pojašnjava kako je najveći broj ulaza bio motiviran znatiželjom zaposlenika i to onih koji ii inače imaju pravo pristupa tim podatcima. Dodala je kako u HZMO-u postoji etički kodeks koji brani dostavljanje osobnih podataka osiguranika izvan Zavoda i na adresu koja nije osiguranikova.

Svima koji imaju ovlasti korištenja transakcije 133, odnosno uvida u bazu podataka, naloženo je da osiguranicima više nije dopušteno davati telefonske odgovore na upite, kao ni odgovore na njihove e-adrese, zbog mogućnosti lažnog predstavljanja. Od sada će osiguranici informacije o podatcima koji ih zanimaju moći dobiti isključivo na odgovarajućim šalterima HZMO-a uz predočenje osobne iskaznice.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap