Inspekcija na tržnicama našla 640 kg mesnih delicija i stotine jaja neutvrđenog porijekla

Luka Kalac
28. ožujka 2024.
Novosti
A- A+

Uskrs je pred vratima, a to su na vrijeme prepoznali prodavači na tržnicama. Već danima ponuda suhomesnatih proizvoda i jaja je prebogata. Prodavači gotovo kunu u to da su njihovi proizvodi domaći te da su iz provjerenog izvora. Nakon što je proveden nadzor na tržnicama čak 24 hrvatska grada, iz Državnog inspektorata, Sanitarne i poljoprivredne inspekcije su otkrili da su pronašli 641,27 kilograma raznih mesnih prerađevina i 639 jaja neutvrđenog porijekla.

Foto: Unsplash

Suhomesnati proizvodi koji se nude na većini štandova na tržnicama nisu ono što su nekada bili. S obzirom na to da smo u Velikom tjednu pa se brojna kućanstva pripremaju za proslavu Uskrsa, ne čudi da su preprodavači na tržnicama shvatili što je glavna roba posljednjih dana. Nerijetko se ona prodaje kao domaći proizvod iz provjerenog izvora i to po nižoj cijeni.

Najjednostavnije rečeno, u tom slučaju se radi o robi s crnog tržišta pa je nemoguće saznati odakle je, tko je njen proizvođač i je li ona uopće sigurna za konzumaciju. Iako smo prošli tek trećinu ove, 2024. godine, iz Državnog inspektorata, Sanitarne i poljoprivredne inspekcije tvrde kako su dosad na tržnicama pronašli čak 641,27 kilograma raznih mesnih prerađevina i 639 komada jaja čije je porijeklo neutvrđeno.

Proveden je nadzor na tržnicama u 24 grada

U nastavku su objasnili kako su proveli 94 inspekcijska nadzora. Od toga je samo sanitarna inspekcija provela 70 nadzora, dok je poljoprivredna inspekcija provela 24, piše net.hr.

Kontrole su, kako tvrde iz Državnog inspektorata, provedene na tržnicama na malo i to Osijeku, Našicama, Vinkovcima, Vukovaru, Novoj Gradiški, Okučanima, u Slavonskom Brodu, Požegi, Pakracu, Splitu, Zadru, Benkovačkom sajmu, u Šibeniku, Imotskom, Bjelovaru, u Velikoj Gorici, Kutini, Križevcima, Koprivnici, Zaboku, Ivancu, Đurđevcu, Čakovcu i Varaždinu.

tržnica Utrina
Tomašević otkrio kada će biti gotovi radovi na tržnici Vrapče i najavio proglašenje Uskrsa sajamskim danom

Inspekcija ‘češlja’ štandove na tržnicama

Pod posebnim nadzorom su zagrebačke tržnice kao Kvatrić, Jarun, Gajnice, Špansko, Utrina, Trešnjevka i Dolac.

– Nadzorima je utvrđena prodaja 641,27 kg mesnih prerađevina i 639 komada jaja za koje se nije moglo utvrditi da potječe iz registriranih ili odobrenih veterinarskih objekata. Takvu hranu su stavljali na tržište uglavnom OPG-ovi koji nisu registrirani odnosno odobreni za tu djelatnost ili fizičke osobe koje nemaju nikakvu registriranu djelatnost. U navedenim nadzorima nije se utvrdila roba iz uvoza, odgovorili su iz Državnog inspektorata, prenosi net.hr.

Podsjećamo kako prodavačima prijete kazne od 190 do 1.990 eura, ako prodaju hranu neutvrđenog porijekla. Visina novčane kazne prvenstveno ovisi o tome prodaje li tu hranu fizička osoba koja obavlja djelatnost, obrtnik ili pravna osoba. Iz Inspektorata nisu mogli odgovoriti na pitanje o vrijednosti robe koju su zatekli u prodaji na crno.

Copy link
Powered by Social Snap