Ima 113 godina, ogromno potomstvo, ali kraj čeka u bijedi i siromaštvu

Jasmina Grgurić
9. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Baka Đurđa Marković ima 113 godina, a premda je njezinu životnu dob teško precizno utvrditi zbog dokumenata iz vremena kada je rođena, najstarija je državljanka Srbije. No, država ne brine za svoju najvremešniju stanovnicu, a ne brine ni njezino brojno potomstvo pa posljednje dane čeka u bijedi i siromaštvu.

Baka Đurđa najstarija je stanovnica Srbije (Snimak zaslona/Youtube)

Rođena 1908. godine, a život ju nije mazio. Danas 113-godišnja Đurđa Marković vodi se kao najstarija stanovnica Srbije. No, za nju ne mari ni država ni brojno potomstvo. Posljednje dane života provodi u teškoj bijedi i siromaštvu unutar trošne kućice u selu Radovnica gdje živi sa sinom i snahom u jednom dijelu kuće, dok je u drugom dijelu drugi sin.

Žive mahom od njezine socijalne pomoći, što nije dovoljno. Ima 11-ero djece te stotinu unuka i praunuka pa ipak o njoj brine samo sin Miroslav. Baka Đurđa ovisna je o tuđoj pomoći, a nema osnovne uvjete za život. Nedavno je preboljela i koronu.

Tako joj je bilo oduvijek, živjela je teško, radeći u poljima teške fizičke poslove za nadnicu. Često je radila samo za brašno i sol, priča sin Miroslav, kako bi djeci imala od čega umijesiti kruh.

– Život moj je težak. Najstarije dijete ima 90 godina. To je kćerka koja živi u Makedoniji. Najmlađe dijete, ne znam koliko godina ima sad. Teško mi je da hodam, da ležim, slabo čujem i gotovo ništa ne vidim – govorila je ranije baka Đurđa u razgovoru za emisiju “Kvadratura kruga”.

Danas, ljudi velikog srca okupili su se oko želje da se baki pomogne. Apel građanima za pomoć baki Đurđi pokrenula je na društvenim mrežama mlada humanitarka i nagrađivana karatistica Tamara Misirlić.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tamara Misirlic (@tamaramisirlic)

Ima 113 godina, ogromno potomstvo, ali kraj čeka u bijedi i siromaštvu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap