HZMO proslavio 100. rođendan: “Mirovine su prioritet, uspješno ćemo prevladati i idućih 100 godina”

Josip Mihaljević
13. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje danas je proslavio jubilarni stoti rođendan, a time je obilježeno i stoljeće međugeneracijske solidarnosti na kojoj uglavnom počiva naš mirovinski sustav. Prije ravno sto godina u bivšoj je državi na snagu stupio Zakon o osiguranju radnika i od tada se bezbroj puta mijenjao.

Piletic Serdar

Foto: Ivo Bulaja, Marin Piletić, Ivan Sedar | mirovinsko.hr

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) danas je u Hotelu Esplanade u Zagrebu obilježio stogodišnjicu od osnutka. Na stotu obljetnicu sustava međugeneracijske solidarnosti stigli su brojni zaposlenici Zavoda, resorni ministar rada Marin Piletić, stručnjaci koji se bave tom tematikom i brojni drugi visoki uzvanici.

“Tijekom proteklih sto godina Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje imao je ključnu ulogu u kompleksnom mirovinskom sustavu temeljenom na generacijskoj solidarnosti. Osnovna zadaća mirovinskih politika je uvijek ista, štednjom tijekom radnog vijeka osigurati prihode za dostojanstvenu starost. Stoga je unaprjeđenje i razvoj mješovitog mirovinskog sustava jedna od prioritetnih politika Vlade Republike Hrvatske, kao i jačanje i daljnje transformiranje Zavoda kao modernog javnog servisa naših korisnika i osiguranika, kako bi uspješno prevladalo i idućih sto godina”, poručio je uvodno novi ministar rada Marin Piletić.

Ravnatelj HZMO-a Ivan Serdar dao je kratak pregled rada Zavoda i kazao kako je ključ u stalnom napredovanju.

“U godinama koje su iza nas, razdoblje od hrvatske samostalnosti obilježile su reforme i napori uloženi u unaprjeđenje sustava kako bi se osigurao kvalitetan i dostojanstven život najbrojnijoj skupini hrvatskog društva – korisnicima mirovina. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje u tom je razdoblju prepoznao i uspostavio mehanizme za uspješno poslovanje, a uz visoku razinu stručnosti i specifična znanja naših radnika provedbu mirovinskog osiguranja čini kvalitetno organiziran sustav koji uspješno odgovara na sve izazove u okruženju”, poručio je Ivan Serdar.

Serdar je također održao kratku prezentaciju o “sitnim” popravcima unutar rada zavoda, poput uvođenja digitalnih usluga, a najavio je i dva projekta na kojima će Zavod preko Nacionalnog plana oporavka i otpornosti postati još moderniji.

U kratkoj pauzi predstavljena je i izložba fotografija “100 godina HZMO-a”, nakon čega je uslijedila panel rasprava o budućnosti mirovina u Hrvatskoj, a svečanost je zaključena s uručivanjem priznanja za izniman doprinos razvoju sustava mirovinskog osiguranja u Republici Hrvatskoj i razvoju HZMO-a.

Priznanja su dobili Mihovil Rismondo, Ljiljana Marušić, Ante Škember, Blaženka Šimetić, Adela Koler-Hohnjec, Stjepan Brčić, Željko Potočnjak, Ivana Vukorepa, Danijel Nestić, Višnja Fortuna, Jasna A. Petrović, Silvano Hrelja i Veselko Gabričević.

 

HZMO proslavio 100. rođendan: “Mirovine su prioritet, uspješno ćemo prevladati i idućih 100 godina”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap