HZJZ otkrio novu strategiju cijepljenja: “Svaki novocijepljeni za nas je pozitivan korak”

Josip Mihaljević
15. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Hrvatski zavod za javno zdravstvo kreće s novom strategijom cijepljenja. U suštini, zaključuju kako je procijepljenost manja od poželjne pa će pojačati mobilne timove za cijepljenje građana u manje naseljenim mjestimau  Hrvatskoj.

cjepko covid bus

Foto: Cijepljenje u covid busu | Press

Dinamika cijepljenja u Hrvatskoj naglo je usporila pa je Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom zdravstva odlučio prijeći na novu strategiju cijepljenja. Razina procijepljenosti, smatraju te dvije institucije, još uvijek je manja od poželjne pa će pojačati dinamiku mobilnih timova za cijepljenje građana u manje naseljenim mjestima u Hrvatskoj i to u sredinama gdje je dostupnom zdravstvenih usluga manja nego u urbanim mjestima.

Svaki novocijepljeni građanin, posebno starije životne dobi i s težim kroničnim oblicima bolesti, navodi HZJZ, korak je prema učinkovitijoj zaštiti njihova zdravlja.

“Medicinska znanost je otkrila, a životna praksa potvrdila, da je cjepivo najbolja zaštita od težih oblika bolesti, a poglavito smrtnih posljedica. Od pet hospitaliziranih pacijenata s ozbiljnim problemima od zaraze, samo je jedan u potpunosti ili djelomično primio cjepivo. Nažalost, od pet preminulih, četvero njih nije cijepljeno. To najupečatljivije govori o odnosu cjepiva i smrtnosti”, poručio je Krunoslav Capak.

Capak je kazao kako je otpor prema cijepljenju i dalje prisutan u javnom prostoru te da on čak dolazi od pojedinih zdravstvenih djelatnika što im ne služi na čast. Trenutačna slika epidemije, kaže Capak, ih opovrgava.

Mobilni timovi, cijepljenje u bolnici…

Mobilne timove koji će obavljati cijepljenje građana u manje naseljenim područjima te onima koji sami ne mogu dolaziti do mjesta za cijepljenje osnivat će HZJZ, županijski zavodi te domovi zdravlja na područjima svojeg djelovanja. Osigurat će se i dodatna dostupnost za invalide i teško pokretne osobe povećanjem broja drive-in mjesta te za imunokompromitirane i kronične bolesnike cijepljenje u bolnicama koje isti redovno posjećuju.

Capak je pozvao sve zdravstvene djelatnike da zajedničkim snagama učine sve što može donijeti zdravstveni boljitak građanima.

HZJZ otkrio novu strategiju cijepljenja: “Svaki novocijepljeni za nas je pozitivan korak”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap