HUP: Trećina radno aktivnog stanovništva ne plaća doprinose, to treba mijenjati

Josip Mihaljević
24. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Nakon što je prije nekoliko tjedana Hrvatska udruga poslodavaca predstavila poreznu reformu prema kojoj bi se trenutačni doprinosi za prvi stup smanjili s 15 na 13 posto bruto plaće, njihov predsjednik Mihael Furjan argumentira kako bi zbog stabilnosti mirovinskog i zdravstvenog sustava svi trebali plaćati doprinose.

mihael furjan

Foto: Mihael Furjan, predsjednik HUP-a | Youtube screenshot

Nakon što su iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) početkom mjeseca predstavili reformske poteze prema kojima bi se stopa doprinosa za prvi stup mirovinskog osiguranja spustila s 15 na 13 posto, njihov je predsjednik Mihael Furjan za HTV iznio još jednu ideju – da svi plaćaju doprinose kako bi se povećala održivost mirovinskog i zdravstvenog sustava. Naravno, ne misli se baš na sve u državi, ali je očito da se cilja na radno aktivno stanovništvo koje ne sudjeluje u plaćanju doprinosa.

damir zorić
HUP: Doprinose za prvi stup treba smanjiti na 13 posto

Što se tiče originalne ideje, cilj je radnicima povećati plaće jer bi se iz iste bruto plaće mogle isplatiti veće neto plaće. Poslodavci vjeruju da bi takva porezna reforma dovela do zapošljavanja dodatnih 100 tisuća ljudi, a Furjan ističe kako Hrvatska ima samo 68 posto radnog aktivnog stanovništva:

“To znači da nama svaka treća radno aktivna osoba ili ‘leži’ doma, ili radi na crno, ili radi u drugoj zemlji, a ostvaruje neka prava u Hrvatskoj. Takva osoba ne doprinosi našem mirovinskom i zdravstvenom sustavu. Da povećamo taj udio sa 68 na 75 posto, možemo povećati naše prihode za 10 posto. To je ono što želimo. Zašto ne bi bili kao skandinavske zemlje koje imaju 86-88 posto aktivnih zaposlenika? Tu je ključ – imamo premalo zaposlenih u odnosu na broj umirovljenika, odnosno korisnika HZZO fonda”, objašnjava Furjan.

I ptice na grani znaju da se isplata mirovina ne može financirati samo doprinosima nego dobar dio (gotovo polovica) dolazi iz općih prihoda proračuna. Furjan stoga zaključuje da nam se i mirovinski i zdravstveni sustav financiraju porezima na potrošnju i proizvodnju.

HUP: Trećina radno aktivnog stanovništva ne plaća doprinose, to treba mijenjati
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap