Hrvatska u devet mjeseci uspjela cijepiti 50 posto odraslih građana

Jasmina Grgurić Zanze
26. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Devet mjeseci bilo je potrebno da Hrvatska procijepi ciljanih 50 posto odraslih građana. Pandemija ne jenjava, a nakon ljetnog zastoja u odazivu na cijepljenje, loša epidemiološka slika očito je motivirala dio građana da to učini sada kada se bilježi pojačan odaziv.

Ilustracija: Unsplash

Od početka cijepljenja 27. prosinca 2020. do petka 24. rujna 1.592.617 odraslih osoba cijepljeno je s dvije doze, dok je 90.252 osoba primilo jednu dozu cjepiva Janssen. Ukupno se radi o 1.682.869 odraslih osoba što je 50,07% odraslog stanovništva, izvijestio je u subotu Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Odaziv građana u rujnu puno je veći nego u ljetnim mjesecima.

„Ovaj tjedan bilježimo veći odaziv naših sugrađana na cijepljenje nego tijekom kolovoza. Više od 4.000 osoba svakodnevno se odlučuje na cijepljenje prvom dozom a u četvrtak 23.9. je prvu dozu primilo gotovo 6.000 osoba. Uz to, naši građani koji su se prije cijepili s prvom dozom dovršavaju cijepljenje, pa je 53% odraslih cijepljeno barem jednom dozom a 50% je završilo cijepljenje.

Od početka govorimo da cijepljenje nije apsolutno uspješno, no u velikoj mjeri štiti od zaraza i od teških oblika bolesti. U proteklih tjedan dana (18.9.-24.9.) niti jednu dozu cjepiva nije primilo 81% pozitivnih, 73% hospitaliziranih, 83% onih koji su stavljeni na respirator i 77% preminulih. Mislim da ovi podaci najbolje govore o tome da se svi trebamo cijepiti” – istaknuo je ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak.

Tablica prikazuje procijepljenost prvom dozom te s obje doze po županijama. Kao što vidimo, tek dvije, Zagrebačka i Primorsko-goranska, imaju tek preko 50 posto cijepljenih prvom dozom, dok nijedna županija nema više od polovine stanovnika cijepljenih s obje doze.

Podaci. HZJZ

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap