Hrvat s plaćom od 8.000 kuna godišnje državi uplati gotovo 80 tisuća kuna

Josip Mihaljević
9. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Zaposleni radnik u Hrvatskoj s mjesečnom neto plaćom od 8.000 kuna godišnje u državni proračun uplati gotovo 80 tisuća kuna. Dobar dio ode u I. stup mirovinske štednje iz kojeg se isplaćuju mirovine današnjim umirovljenicima.

Foto: Pixabay

Zaposleni čovjek u Hrvatskoj s mjesečnom neto plaćom od 8.000 kuna u godinu dana državi uplati 64.680 kuna poreza na dohodak i prireza te mirovinskih i zdravstvenih doprinosa, piše slobodnadalmacija.hr. Bilo bi lijepo kada bi to bilo sve, ali nije. Još gotovo dvije mjesečne neto plaće država će uzeti kroz porez na dodanu vrijednost i trošarine koje se plaćaju na gotovo svaku drugu stvar ili uslugu. Tako prema računici Slobodne Dalmacije, radnik s tom plaćom doma smije odnijeti 96 tisuća kuna, a državi mora dati 79.290 kuna.

Najviše zapravo ide kroz doprinose, koji su sami po sebi porezi na korištenje zdravstvenih usluga i korištenje mirovine u budućnosti.

Na zdravstvo naš radnik plati najviše, godišnje 22.757 kuna. Mirovinski doprinos u I. stup međugeneracijske solidarnosti od takvog radnika zaradili 20.688 kuna godišnje.

Manji dio mirovinskih doprinosa završi na računu tog istog radnika u II. stupu, dodatnih 6.896 kuna. 

Naš radnik plati još i 12.467 kuna poreza na dohodak, a mora platiti i prirez koji se razlikuje od grada do grada. U Splitu će platiti 15 posto, a u Zagrebu maksimalnih 18 posto.

Taj će radnik još tijekom godine uplatiti 14.610 kuna PDV-a. PDV se plaća i na kruh, mlijeko, hranu za dojenčad (5 posto), jaja, svježe meso, ribu i povrće (13 posto), a na ostale artikle visokih 25 posto.

Ne smijemo zaboraviti ni na trošarine. U Hrvatskoj su neki proizvodi toliko opterećeni trošarinama da premašuju cijenu samog proizvoda. Tako će naš radnik za litru benzina eurosuper95 platiti 10,2 kune, ali šest kuna od te prodane litre odlazi na trošarine. Sada izračunajte koliko se godišnje litara benzina potroši pa ćete doći do poprilično velikog iznosa.

Ovo su podaci koje bi građani trebali malo bolje upoznati. I na kraju, ne radi se o samim iznosima nego je li naš radnik s plaćom od 8.000 kuna zadovoljan s uslugom države za silne novce koje je uplatio.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap