Gospodarska komora upozorava: U deset godina ostali smo bez pola milijuna radnika!

Josip Mihaljević
19. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatska gospodarska komora upozorila je da ćemo se u budućnosti teško snaći bez stranih radnika. U posljednjih deset godina Hrvatska je što zbog umirovljenja, što zbog iseljavanja – ostala bez pola milijuna radnika. Tko će puniti mirovinski proračun?

radnik

Foto: Pixabay

U posljednjih deset godina ostali smo bez pola milijuna radnika, prenosi RTL. Brojke su predstavljene na skupu Hrvatske gospodarske komore (HGK) u Rijeci, kao i mjere kojima bi se taj trend zaustavio. Jedna od najvažnijih gospodarskih mjera je najavljeno ukidanje kvota za strane radnike.

“Hrvatska je u proteklih deset godina, od 2008. do 2018. izgubila 500.000 ljudi u radnom kontigentu, 200.000 prirodnim putem, znači starenjem stanovništva, odlaskom iz radnog kontigenta i slabijim priljevom djece u radni kontigent, te oko 300.000 migracijom”, naglasio je Davorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljevanje u HGK.

U HGK vjeruju kako će nam u budućnosti ne nastale “rupe” u broju radnika krpati stranci:

“Nedavno sam bio u Dubaiju, na razgovoru s 20 ljudi, oni su većinom iz Pakistana, Indije i oni su spremni doći u Hrvatsku. Oni su spremni doći u EU raditi. Meni dolazi devet ljudi, ja otvaram novi japanski restoran i tamo će raditi 14 ljudi”, kazao je vlasnik opatijskog restorana Stipe Dunatov.

Prošle je godine u Hrvatskoj radilo oko 40.000 stranaca, a izdano je ukupno 65.000 dozvola. Od sredine 2020. kvote za strane radnike se ukidaju. U HGK poručuju kako je nedostatak radnika problem koji nije privremene naravi i koji neće nestati sam od sebe, te poručuju da nas u budućnosti čeka još veći broj stranih radnika u državi.

Gospodarska komora upozorava: U deset godina ostali smo bez pola milijuna radnika!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap