Francuskinja Caterina u Slavoniji otvorila tkalačku učionicu, a ima i etno kuću

Ana Kanazir
26. veljače 2024.
Novosti
A- A+

Gospođa Caterina je iz Francuske, a u Habjanovce je došla prije 18 godina s pokojnim suprugom i odmah se zaljubila u stare običaje i tradiciju. Upravo zato je i nedavno, s kćerkom otvorila tkalačku učionicu i radionicu, a u sve se uključila i njezina unuka. Cilj je pokazati kako se nekada tkalo, ali i oživjeti stare običaje.

Francuskinja Caterina

Gospođa Caterina | Foto: Screenshot HRT

Neki krajevi Hrvatske imaju posebnu kulturu i običaje po kojima su poznati diljem svijeta. Tako je šokačka tradicija zadivila Francuskinju Caterinu koja je sada pokrenula tkalačku učionicu.

Caterina je u Habjanovce došla 2006. godine s pokojnim suprugom. Odmah je prihvatila kulturu i običaje ovog mjesta koji su joj se toliko svidjeli da je prije deset godina uredila etno kuću koja je pod zaštitom Ministarstva kulture. Sada je odlučila pokrenuti tkalačku učionicu i radionicu.

– U ovoj učionici će se naučiti tkati, šlingat, bobat štrimfe, štogod je išlo uz nošnju, što su radile naše bake, prabake. I tako ćemo mi pokušati te ručne radove prenijeti na mlađe generacije koje ne znaju, koje nisu vidjele, i tako da se ne zaboravi tkanje, rekla je Caterina Novoselić za magazin.hrt.hr.

Uz to, otvaraju i udrugu ‘Čuvari baštine’ kako bi se tkanje, predenje i ostale djelatnosti prenijele i na mlađe osobe, ali i kako bi se podsjetilo starije na nekadašnju tradiciju. Prenosit će se i stari običaji i zanati.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap