Facebook i privatnost: Tko ima pristup vašim informacijama?

Jelena Ratko
18. siječnja 2018.
Novosti
A- A+

Od 4. veljače 2004., kada je prvi put pokrenut, Facebook nastoji korisnicima osigurati što veću kontrolu nad sadržajem i omogućiti im sigurnost. Pravila o upotrebi podataka mijenjaju se s vremena na vrijeme, uvijek s ciljem zadovoljenja korisnika i pružanja zaštite svima koji su na Facebooku. Ipak, većina odgovornosti je na pojedincu. Svaki korisnik trebao bi se, za svoje dobro, brinuti o zaštiti svojih podataka, pratiti promjene koje se uvode na društvenoj mreži i mijenjati “uređivačku politiku” svog profila sukladno tome. Postavke privatnosti lako je izmijeniti kada se upoznate s osnovama.

Foto: screenshot Facebook.com

Većinu postavki moguće je izmijeniti na istom mjestu, pritiskom na polje “Postavke” (“Settings”), koje se pojavi nakon klika na strelicu koja pokazuje prema dolje u gornjem desnom kutu “Naslovnice” (“News Feed”). Sve što se ne nalazi tamo moguće je pronaći u dvjema susjednim rubrikama – “Dnevnik aktivnosti” (“Activity Log”) i “Postavke novosti” (“News Feed Preferences”).

1. Kako sakriti sadržaj sa svog profila?

Odgovor: Fotografije, statuse i video zapise koje ste na svom profilu sami objavili moguće je izbrisati (Delete), ali i samo sakriti (Hide from Timeline) – u tom slučaju drugi ih više neće moći vidjeti kada posjete Vaš profil, no i dalje će objave biti svima dostupne za pregledavanje i komentiranje.

Foto: screenshot facebook.com

2. Je li moguće sakriti s profila osnovne informacije o sebi (dob, mjesto rođenja)?

Odgovor: Naravno! Sve osim imena i prezimena moguće je sakriti od Facebook prijatelja i/ili ostalih korisnika. U postavkama privatnosti moguće je regulirati publiku za pojedinačne objave, albume fotografija, kao i za osobne informacije (dob, mjesto stanovanja, obrazovanje, interesi…).

Napomena: Preporučuje se iznova ažurirati postavke privatnosti s vremena na vrijeme. Provjera postavki može biti korisna zbog čestih promjena pravilnika o privatnosti koji Facebook prilagođava drugim promjenama sustava. Važno je sve podatke koje želite zaštititi – sakriti od šire javnosti (u postavkama privatnosti: „Public“).

Foto: screenshot facebook.com

3. Kako ukloniti sadržaj s Naslovnice (News Feed)?

Odgovor: Isto kao s vlastitog profila, neželjene objave moguće je sakriti s Naslovnice pritiskom na polje „Hide this“. Tu objavu nakon toga više nećete vidjeti, kao niti one slične njoj. Ipak, to vrijedi samo za ono prikazano na Naslovnici – i dalje ćete objavu moći vidjeti na profilu prijatelja/ stranice koji/a ju je objavio/la.

Napomena: Moguće je i potpuno ukloniti objave pojedinačnih profila prijatelja s Naslovnice pritiskom na polje „Unfollow“. Tako ćete, bez da oni to saznaju, prestati viđati ono što objavljuju na svojim profilima.

Foto: screenshot facebook.com

4. Što znači blokirati prijatelja?

Odgovor: Kada nekoga blokirate, to znači da nećete više biti u mogućnosti međusobno si viđati objave, komentare i profile. Obostrano je – sve do trenutka kada osoba koja je blokirala prijatelja ukine zabranu.

Napomena: Facebook omogućuje blokiranje nepoželjnih kontakata, no i označavanje onih profila s kojima želite biti povezani više no s drugima. Close Friends (Bliski prijatelji) osobe su o čijim ćete objavama biti dodatno obaviješteni u rubrici Obavijesti (“Notifications”), a birate ih sami. Trusted Contacts je drugačija, relativno nova kategorija Facebook prijatelja – radi se o kontaktima koji će biti u mogućnosti potvrditi Vaš profil u slučaju da Vam je onemogućen pristup svom Facebook računu.

Foto: screenshot facebook.com

5. Kako znati tko Vam posjećuje profil?

Odgovor: Osim pomoću raznih aplikacija putem kojih je moguće, najčešće uz plaćanje, dobiti informacije ovog tipa, korisnici nemaju pristup konkretnim informacijama o učestalosti posjećivanja određenog profila. Doduše, ponekad Facebook „predlaže“ poznanstva u prozoru desno od Naslovnice, a preporuke bazira na podacima o kontaktima i interesima pojedinačnih korisnika. To znači da je – u slučaju da nemate zajedničkih prijatelja – moguće pretpostaviti da je netko od preporučenih korisnika posjetio Vaš profil, zbog čega se našao na toj listi. Pravog načina saznati tko vam posjećuje profil nema.

Foto: screenshot facebook.com

6. Je li moguće biti online bez da Vaši prijatelji znaju za to?

Odgovor: Da. Moguće je isključiti „Chat“ pritiskom na polje „Go offline“. Tako možete biti na Facebooku, pregledavati i komentirati objave, objavljivati sadržaj, pa čak i slati poruke drugim korisnicima. Jedino što će se promijeniti je Vaš trenutni status koji će iz Online („Na mreži“) postati „Offline“ za sve Vaše prijatelje u Chatu.

Napomena: Obostrano je – offline korisnicima nije omogućen pristup listi online prijatelja. Pritiskom na donje polje “Uključite razgovor kako biste vidjeli tko je dostupan” Facebook će Vas prikazivati (među) online korisnicima.

Foto: screenshot facebook.com

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap