Europski sud: Ugovor o radu nakon dobi za umirovljenje može se produljiti na određeno i to nije diskriminacija!

Jasmina Grgurić Zanze
19. ožujka 2018.
Novosti
A- A+

Njemačko zakonodavstvo dopušta da poslodavac odgodi prestanak ugovora o radu radniku koji puni zakonsku dob za umirovljenje. Međutim, jedan nastavnik smatrao je da takvo produljenje ugovora na određeni rok nije u skladu sa zakonima Europske unije o radu na određeno i zabrani diskriminacije po dobi pa je pravdu odlučio potražiti na sudu. Regionalni sud u Bremenu obratio se pak Europskom sudu.

Ilustracija /Pixabay

S pomalo neobičnom pravnom situacijom uoči zakonske životne dobi za umirovljenje susreo se njemački nastavnik Hubertus John kao zaposlenik njemačkog grada Bremena. Kako se bližio dobi za umirovljenje, tražio je da nastavi raditi i nakon toga. Grad mu je produžio ugovor do kraja školske godine, odbijajući idući zahtjev za produljenje do kraja prvog polugodišta naredne godine. Smatrajući da je produljenje ugovora na određeni rok protivno zakonima Europske unije, nezadovoljni nastavnik odlučio je pravdu potražiti na regionalnom sudu u Bremenu.

Nema diskriminacije

Tamošnji Zemaljski radni sud istaknuo je da njemački zakoni dozvoljavaju odgodu datuma prestanka ugovora o radu jednostavno zbog toga što radnik, dolazeći u normalnu dob za umirovljenje, stječe pravo na starosnu mirovinu. No, Europski sud upitali su jesu li takva pravila u skladu sa zabranom diskriminacije na temelju godina te s Okvirnim sporazumom o radu na određeno vrijeme kojim se želi spriječiti zloporaba uzastopnih sklapanja takvih ugovora.

Europski sud presudio je potvrdno, prenosi Curia, navodeći da se njemački zakon ne protivi zabrani diskriminacije na temelju dobi, odnosno da odgoda prestanka rada na određeni rok zbog zakonske dobi za umirovljenje ne predstavlja diskriminaciju u odnosu na ostale radnike. Naime, prema objašnjenju Suda EU, takvo postupanje poslodavca ne dovodi u nepovoljni položaj osobu koja je navršila dob za umirovljenje u odnosu na ostale radnike, jer zapravo sprječava automatski prestanak ugovora o radu, omogućujući da se on nastavi neograničeno, bezuvjetno i nekoliko puta.

Nije im ugrožen položaj

Želite dalje raditi i primati mirovinu? Provjerite pod kojim uvjetima!

Što se tiče moguće zloporabe Okvirnog sporazuma o radu na određeno vrijeme, Europski sud smatra da se u ovom slučaju sklapanja ugovora na određeno vrijeme može raditi tek o ugovornom odgađanju izvorno ugovorene dobi za umirovljenje. Naime, ništa ne upućuje na to da se radi o uzastopnom sklapanju ugovora na određeno vrijeme ili da on ide na štetu radnika. Ne bi trebalo smatrati, mišljenje je Europskog suda, da dob za umirovljenje radnika dovodi do ugrožavanja njihova položaja, ako imaju pravo na mirovinu u punom iznosu i ako im poslodavac smije produljiti ugovor o radu. Stoga ni u slučaju Hubertusa Johna njemački propisi o odgodi prestanka radnog odnosa zbog stjecanja dobi za umirovljenje radnika ne protive se Okvirnom sporazumu o radu na određeno vrijeme.

Tako i u Hrvatskoj, ugovor o radu prestaje činjenicom da je radnik stekao uvjete za starosnu mirovinu, odnosno 65. godina života i najmanje 15 godina staža, osim kako se drugačije ne dogovori s poslodavcem. Stoga dogovor o produljenju takvog ugovora na određeni rok, prema presudi Europskog suda, ne bi bio diskriminirajuć za radnika.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap