Eurobarometar: Hrvati misle da su za uspjeh ključne političke veze, a ne rad i obrazovanje!

Jasmina Grgurić Zanze
28. travnja 2018.
Novosti
A- A+

Novo istraživanje Europske komisije nažalost potvrđuje da Hrvati nisu raspoložena nacija. Podaci Eurobarometra prikupljeni su u 28 članica EU među kojima je stanje, kada je riječ o najvažnijim društveno-političkim pitanjima, u našoj zemlji uvjerljivo najlošije.

Istraživanja potvrdila da Hrvati nisu raspoložena nacija Ilustracija: Pixabay

Objavljeni su najnoviji rezultati Eurobarometra iz kojega je je vidljivo (ne)raspoloženje naše nacije, odnosno mentalno stanje ovisno o percepciji vlastita života te političkog i društvenog sustava. Hrvati su se pritom smjestili na sam vrh, odnosno dno negativnih rezultata, smatrajući kako su političke veze i puka sreća daleko presudniji za uspjeh u poslu i životu uopće, nego težak rad i dobro obrazovanje u koje nimalo ne polažu nade.

P0litička veza ključna za uspjeh

Da je politička veza veza ključna za napredovanje, smatra čak 38 posto Hrvata, dok još čak 50 posto misli da je ona potpuno važna, dakle ukupno visokih 88 posto:

Da je pak za uspjeh ključna sreća, misli nas čak 48 posto, dok još 47 posto smatra da je ona potpuno važna (ukupno 95 posto). Samo pet posto građana Hrvatske misli da sreća nije bitna za napredovanje u životu. Lošije mišljenje od nas imaju samo Bugari:

Nadalje, što se teškog rada kao kriterija tiče, čak 23 posto ih misli, dakle više nego u svih ostalih 28 zemalja članica EU, da je on potpuno nevažan za napredovanje:

S druge strane, da je dobro obrazovanje potpuno nevažno kako bi se išlo naprijed misli čak 18 posto Hrvata, jednako koliko i Francuza s kojima dijele najlošiju statistiku:

Ne vjerujemo jedni drugima

Poražavajuća statistika vrlo je zabrinjavajuća za Hrvatsku te u skladu s trenutnim kretanjima poput iseljavanja, nezaposlenosti te malenih mirovina i plaća, a posljedično tomu i depresije.

Hrvati isto tako smatraju da većina stvari koja im se dogodila u životu nije bila poštena. Također, drže da se političke odluke ne primjenjuju dosljedno prema svim građanima, a ne vjeruju ni da u konačnici pravda nadjača nepravdu. Da se političke odluke provode dosljedno misli samo 12 posto Hrvata:

Da nemaju jednake mogućnosti napredovanja, misli ukupno čak 46 posto Hrvata za razliku od Danca, Šveđana ili Iraca koji se slažu s čak 80 posto da imaju jednake mogućnosti:

Sit gladnom ne vjeruje pa tako ni hrvatski građani ne vjeruju svojim sunarodnjacima. Čak ukupno 36 posto Hrvata ne slaže se s tvrdnjom da se većini ljudi u Hrvatskoj može vjerovati:

Najusamljenija nacija u EU

Isto tako, Hrvati ne misle ni da su dobrog zdravstvenog stanja:

Također, Hrvati su značajan dio vremena najusamljeniji i tako ih se izjasnilo čak 53 posto, što je najveći postotak od svih zemalja:

Publikacija na temelju istraživanja provedenog na zahtjev Europske komisije u prosincu 2017. objavljena je u travnju ove godine. Njegova tema je poštenje, nejednakost i međugeneracijska mobilnost. Zajednički istraživački centar mjerio je pokazatelje raspoloženja prema područjima na 28.031 korisnika iz različitih socijalnih i demografskih skupina u 28 zemalja članica EU pri čemu je izračunat prosjek za Europsku uniju. No, njega su uglavnom popravili građani sjevernih, središnjih i zapadnih zemalja. Razgovor sa svakim proveden je u vlastitu domu na materinjem jeziku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap