Država im plaća drugi smještaj, ali korisnici Domu za starije Petrinja već tri godine plaćaju punu cijenu

Jasmina Grgurić Zanze
22. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Privremeni smještaj korisnika Doma za starije Petrinja nakon potresa plaća država, no i oni sami već tri godine plaćaju punu cijenu, premda u domu nisu upravo tri godine. Da bi stvar bila gora, cijena im je od ovoga mjeseca povećana za oko 200 eura, zbog čega su umirovljenici skupili potpise na peticiju. Sisačko-moslavačka županija na kraju je preuzela plaćanje razlike između stare i nove cijene. Također, korisnicima smještenima u Top Termama Topusko od danas je omogućeno da jedu u restoranu, nakon što su tri godine to činili u skučenim sobama bez stola.

Smještaj u domovima za starije poskupjet će Foto:Pixabay

Zbog pritiska javnosti, medija i samih korisnika koji su se pobunili protiv drastičnog poskupljenja u županijskim domovima za starije osobe u Sisku i Petrinji, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak donio je odluku da će županija do daljnjega plaćati razliku između stare i nove cijene. Korisnici Doma za starije Petrinja predali su potpise na peticiju, jer s mirovinama od prosječnih 350 eura ne bi mogli platiti smještaj koji je poskupio za 200 eura, o čemu smo pisali ovdje.

Borić: ‘Troškovi našeg poslovanja nisu prestali’

Pokretna umirovljenica plaćala je dosad 283 eura u dvokrevetnoj sobi, a nova cijena je 490 eura. Županija je prvo planirala subvenciju od 20 posto, tako da bi korisnici plaćali 80 posto nove cijene, ali ipak su odlučili podmiriti cijelu razliku.

Foto: Dom za starije osobe Petrinja
Petrinjci plaćaju 70 posto skuplje Domu za starije u kojem ni ne žive, župan kaže: 'Platit ćemo im razliku'

Sporno je da petrinjski korisnici već tri godine nisu u Domu za starije koji je stradao u potresu, a najveći broj njih smješten je u Top Termama Topusko. Država im plaća privremeni smještaj, a taj trošak obuhvaća i obroke i režije. Premda država plaća za njih smještaj u Topuskom, korisnici čitavo vrijeme uz to sami plaćaju smještaj Domu za starije Petrinja u kojem ne stanuju.

– Poslujemo na tri lokacije, u Petrinji gdje nema korisnika te na mjestima gdje su oni smješteni, u Top Termama Topusko i Lugarnici Šaš. Troškovi našeg poslovanja nisu prestali, naši djelatnici putuju na te udaljene lokacije na posao, imamo i povećane rashode zbog rasta plaća i nabave, a s cijenama iz 2018. godine više nije bilo moguće pokriti sve te troškove, rekao nam je ravnatelj Damir Borić.

Zašto korisnici moraju plaćati smještaj koji im već plaća država pitali smo i Ministarstvo, rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

Umirovljenici od danas jedu u restoranu Top Termi

Osim što korisnici plaćaju smještaj u kojem nisu, a taj u kojem jesu im plaća država, upitali smo ravnatelja imaju li umirovljenici na privremenoj lokaciji primjerene uvjete i sadržaje. Naime, oni su se požalili da, između ostaloga, ne ručaju u restoranu Top Termi, nego u sobama iz zdjelica koje drže u krilu na krevetu, jer nemaju stolove u malenim sobama. I tako već tri godine. Srećom, to se od danas promijenilo, nakon našeg upita ravnateljima Doma za starije Petrinja i Top Termi.

Foto: Dom za starije osobe Petrinja
Ravnatelj Doma za starije u Petrinji objasnio zašto su digli cijene: 'Samo plaće su rasle 17 posto'

– Slažem se da je korisnicima potrebno omogućiti da jedu u restoranu Top Termi u Topuskom pa smo u dogovoru s njihovim menadžmentom od danas krenuli i s tom praksom. Do sada to nije bilo moguće iz više razloga, između ostalog zbog želje da zaštitimo naše korisnike od mogućnosti infekcije Covidom 19 i drugim virusima, jer se koriste liftom i prostorima sa svim gostima i posjetiteljima Top Termi, ali i zbog činjenice da nisu u svom Domu pa izlaskom s našeg odjela gubimo kontrolu nad njihovim kretanjem i sigurnošću, rekao nam je ravnatelj Damir Borić.

Da su umirovljenicima i dalje na raspolaganju ostali sadržaji i aktivnosti, tvrdi Borić, tako da i dalje obilježavaju prigodne manifestacije uz redovna druženja. Da je restoran na raspolaganju korisnicima potvrdili su nam i iz Top Termi Topusko, kao i da umirovljenici mogu neograničeno koristiti bazene te prostor za organizaciju različitih aktivnosti, kao i da neke osobe te dodatne usluge i konzumiraju.

Sobe nisu primjerene za teže pokretne osobe

– S obzirom na to da se radi o turističkom objektu i hotelskim sobama koje odgovaraju veličinom uvjetima za 3 zvjezdice, sobe nisu najprimjerenije uvjetima za smještaj teže pokretnih i nepokretnih osoba, odnosno bolnički namještaj koji zahtjeva nešto veći manipulativni prostor, a neophodan je za skrb i njegu starijih i nemoćnih osoba, odgovorio nam je Goran Likarević ispred Top Termi Topusko.

Kako se radilo o žurnom i privremenom zbrinjavanju ugroženog stanovništva nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, njihovi djelatnici su, ističe, učinili sve što su mogli u tom trenutku kako bi korisnicima i djelatnicima Doma za starije Petrinja omogućili i olakšali nastavak rada i što kvalitetnije skrbi u novim uvjetima. Stariji Petrinjci, koji su već jednom morali napustiti svoje domove za vrijeme okupacije u Domovinskom ratu, već tri godine čekaju povratak u svoju Petrinju. Obnova Doma za starije Petrinja teče sporo, ali privodi se kraju i povratak mogu očekivati u svibnju ove godine.

– Zgrada u kojoj je smješten dom u vlasništvu je Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i prebacit će se na Sisačko-moslavačku županiju nakon obnove. Na idućoj sjednici Vlade treba potvrditi aneks ugovora i troškove obnove, pri čemu je izvođač radova tražio 120 dana produljenja roka, no to će, prema mojim informacijama, biti 80 dana, tako da očekujemo da će se korisnici vratiti u svibnju, rekao nam je ravnatelj petrinjskog Doma za starije, Damir Borić.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap