Dom Trešnjevka: “Sljedeći korak nam je brzim internetom pokriti obje zgrade”

Alberta Požgaj
3. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Znanstveno je utvrđeno kako digitalna pismenost može pomoći u prevenciji demencije kao i poboljšati pamćenje. Time se vodi dom za starije Trešnjevka koji svojim korisnicima nudi kako informatičke radionice tako i pomoć u učenju i snalaženju s novim tehnologijama.

Računalna opremljenost domova | Pexels

Računalna opremljenost domova | Pexels

U Hrvatskoj postoji 15% srebrnih surfera, odnosno, starijih osoba koje se aktivno koriste novim informacijskim i komunikacijskim tehnologijama. Također, istraživanja su utvrdila kako taj broj raste te kako 40% starijih osoba u Hrvatskoj aktivno “surfa“.

“Korištenje ‘pametnih’ uređaja važno u koroni

Svoju računalnu opremljenost ponosno ističu iz zagrebačkog doma za starije Trešnjevka. Naime, ravnateljica Tatjana Brozić Perić ističe kako je Dom zadovoljavajuće računalno opremljen, dok je veći dio doma prekriven WiFi signalom. Isto tako, navodi kako korisnici na raspolaganju imaju tablet uređaje koje mogu koristiti ili u zajedničkim prostorijama ili ih posuditi i koristiti u svojim sobama.

“Korištenje takvih uređaja bilo je posebno važno za vrijeme epidemije COVID-19, kada su u više navrata, odlukama nadležnih tijela, bili ograničeni izlasci korisnika iz Doma, kao i ulazak posjetitelja u Dom. Tada se većina komunikacije s članovima obitelji i prijateljima, uz telefon, odvijala putem Skypea i Whatsappa, u čemu su im stručni radnici Doma svakodnevno pomagali”, navodi ravnateljica Brozić Perić.

No, Dom je takvu novonastalu situaciju prilagodio svim korisnicima. Tako zakinuti nisu ostali ni nepokretni korisnici, kao ni oni koji nisu zainteresirani za digitalne tehnologije.

Za nepokretne i teško pokretne korisnike, kao i one koji nemaju interesa za samostalno korištenje tableta, otvorili smo posebne telefonske brojeve i Skype račune na koje su ih članovi obitelji u dogovoreno vrijeme mogli nazvati i porazgovarati s njima putem video poziva”, navodi ravnateljica.

Iz Doma su nam potvrdili da znaju organizirati informatičke radionice te kako postoji interes korisnika.

“Dio korisnika jest zainteresiran, pogotovo mlađi korisnici. Veliki broj njih ima i vlastita računala, tablete i pametne telefone, koje samostalno koriste u svojim sobama. Provodili smo informatičke radionice u više navrata. Provodi se i informatička radionica gdje se jednom tjedno po dva sata u sklopu Programa podrške u lokalnoj zajednici – Gerontološki centar Trešnjevka, provodi tečaj  rada na računalu, a na njemu sudjeluju korisnici Programa”, ističe ravnateljica Doma Trešnjevka.

Stariji i digitalna pismenost | Unsplash

Stariji i digitalna pismenost | Unsplash

Porast korištenja interneta u dobi od 55 do 64

Broj srebrnih surfera u Hrvatskoj raste, a tomu u prilog idu podaci kako Državnog zavoda za statistiku tako i istraživanja znanstvenica sa Studijskog centra socijalnog rada.

“Državni zavod za statistiku (2019) navodi kako je primijećen porast korištenja računala i interneta u svim dobnim skupinama u odnosu na prethodnu godinu, pa tako u skupini od 65 do 74 godine 28 % stanovništva koristi računala, a 35 % koristi internet. Zanimljivo je da je najveći porast korištenja interneta zabilježen u dobnoj skupini od 55 do 64 godine starosti, tj. 8 % uodnosu na prethodnu godinu, što upućuje na zaključak da će skupina starijih osoba u budućnosti biti spremnija i iskusnija u korištenju modernih tehnologija”, ističu znanstvenice sa Studijskog centra socijalnog rada.

Trendova su svjesni i u domu za starije Trešnjevka gdje ravnateljica Brozić Perić ističe daljnje planove za unaprjeđenje računalne opremljenosti Doma.

“Sljedeći korak nam je  pokriti brzim internetom u potpunosti obje zgrade Doma (Trg Slavoljuba Penkale 1 i Podružnicu Drenovačka 30) te planiramo u skorije vrijeme  osigurati financije u tu svrhu, sukladno mogućnostima. Imamo odlične prostore, imamo snažnu inicijativu od strane stručnih radnika, koju zainteresirani korisnici pozdravljaju i prate, te se  rado  odazivaju istoj, sukladno svojoj dobi i zdravstvenom stanju”, zaključuje ravanteljica doma Trešnjevka Brozić Perić.

Dom Trešnjevka: “Sljedeći korak nam je brzim internetom pokriti obje zgrade”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap