Dobra vijest za umirovljenike: Mirovine ovaj mjesec stižu nešto ranije!

Jasmina Grgurić Zanze
2. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje mirovine zbog pandemije isplaćuje nekoliko dana ranije nego inače (umjesto 10. na 8. dan u mjesecu, ovisno o vikendima) prvenstveno kako bi se smanjile gužve prilikom podizanja primanja u poslovnicama banaka. Neke ih korisnicima prema ugovorima s HZMO-om isplaćuju već od prvoga u mjesecu, no većina ih dobiva kasnije. A ovoga mjeseca one nam stižu ranije nego inače zbog vikenda!

Ilustracija. Rawpixel

Umirovljenicima mirovine ovoga mjeseca stižu dva dana ranije nego inače, već u petak, 6. studenoga. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje zbog pandemije ih je počeo isplaćivati dva dana ranije, oko osmog umjesto desetog dana u mjesecu, prvenstveno kako bi se smanjile gužve prilikom njihova podizanja u bankama. No, često nam zbog vikenda mirovine stignu koji dan ranije ili kasnije. Ne odnosi se to na korisnike onih banaka koje prema ugovorima s HZMO-om umirovljenicima primanja isplaćuju već od prvoga u mjesecu pa nadalje.

 

“U petak 6. studenoga 2020. počinje isplata mirovina za listopad 2020. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama. Dodatne informacije mogu se dobiti radnim danom od 8 do 16 sati i na infotelefonima Zavoda 01/ 45 95 011 i 01/ 45 95 022 i na internetskoj stranici Zavoda – www.mirovinsko.hr “- obavijestili su danas iz HZMO-a.

Svaki četvrti umirovljenik živi s mirovinom od samo 1.721 kunu!

Prosječna mirovina za ukupno 1,15 milijuna umirovljenika je samo 2.560 kuna. Iako je i taj iznos niži od linije siromaštva u Hrvatskoj, a koja za samca iznosi 2.710 kuna, više od 600 tisuća umirovljenih građana živi s manje od 2.500 kuna.

Sa samo 2.080 kuna u prosjeku živi 217 tisuća onih u obiteljskoj mirovini te 108 tisuća građana u invalidskoj. Svaki četvrti umirovljenik prima mirovinu koja u prosjeku iznosi samo 1.721 kunu. Riječ je o korisnicima najniže mirovine. Naime, s najnižom mirovinom preživljava čak 266 tisuća korisnika s tuzemnim i inozemnim mirovinama, dakle njih gotovo 25 posto od ukupno 1,15 milijuna umirovljenika.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap