Djedu i baki ostavili malu djecu: Majka, osuđena na uvjetnu kaznu zatvora, nije za njih pitala 7 godina

Jasmina Grgurić Zanze
23. kolovoza 2018.
Novosti
A- A+

Nakon što je napustila obiteljsku zajednicu, svu skrb o djeci prešutno je prepustila djedu i njegovoj supruzi koji su prethodno živjeli s njima u istoj kući, ali u odvojenom kućanstvu, dok ona s djecom nije uopće kontaktirala tijekom sedam godina.

O unucima su skrbili djed i baka, a ne roditelji Ilustracija: Pixabay

Sedam godina majka nije ni pitala za svoje dvoje djece, nakon što ih je prešutno ostavila kod djeda i bake. Roditelji su to njihova oca, koji za djecu također godinama nije skrbio. Ona je već osuđivana, razvedena majka čak petero djece, dok otac ima samo njih. Potresni su to podaci iz uvoda optužnice Općinskog državnog odvjetništva u Varaždinu, proslijeđene sucu za mladež na varaždinskom Općinskom sudu i okrivljenicima, majci V.T. i ocu K.O.

Majku Valentinu čeka kazna zatvora od deset mjeseci, ali uvjetno na rok od dvije godine samo ako ponovi kazneno djelo. Za oca Kristiana DORH traži zatvorsku kaznu od četiri mjeseca, ali uvjetno na godinu dana.

Živjeli u zajedničkom kućanstvu

Epilog je to po ovu djecu, koja su pala na teret bake i djeda, uistinu strašne priče, a koja počinje zastrašujućom konstatacijom kako je majka dvoje malodobne djece od 30. ožujka 2010. do 30. kolovoza 2017. u potpunosti prestala voditi brigu o svojoj djeci.

“Nakon što je napustila obiteljsku zajednicu, svu skrb o djeci prešutno je prepustila djedu djece S. O. i njegovoj supruzi J. O. koji su prethodno živjeli s njima u istoj kući, ali u odvojenom kućanstvu, dok ona s djecom nije uopće kontaktirala, nije ih posjećivala, nije se raspitivala o njihovom zdravstvenom stanju, imovinskim prilikama niti je uopće doprinosila za njihovo uzdržavanje, nije odlazila u školu niti se interesirala za njihovo obrazovanje, školske obveze, potrebe, uspjehe, nije ni na koji način sudjelovala u skrbi, odgoju i podizanju djece, svjesna da na opisani način ugrožava psihički razvoj svoje djece, kao i njihovu emocionalnu stabilnost – piše u optužnici objavljenoj na stranicama Ministarstva pravosuđa.

Tako okrutno zanemarivanje u konačnici je rezultiralo lišenjem prava na roditeljsku skrb rješenjem Općinskog suda u Varaždinu. Oca se pak tereti da je od lipnja 2013. do svibnja 2018. u većoj mjeri prestao voditi brigu o svojoj djeci, na način da je svu skrb o djeci prepustio svom ocu  S. O. i njegovoj supruzi J. O. s kojima su djeca živjela.

Djed udomio unuke

“On je tek povremeno ostvarivao s njima kontakt tako da nije kao roditelj u potrebnoj mjeri sudjelovao u odgoju i podizanju djece, u zadovoljavanju njihovih egzistencijalnih potreba, nije brinuo o njihovom školovanju i obrazovanju, nije doprinosio za njihovo uzdržavanje” – navodi se u optužnici.

Pravo na stanovanje s djecom, slijedom grubog zanemarivanja dužnosti podizanja i odgoja djece, oduzeto mu je u ožujku prošle godine.

Prilikom ispitivanja, okrivljenica je kazala da nakon odlaska iz kuće u kojoj je živjela s okrivljenikom i njihovom zajedničkom djecom, nije viđala djecu jer joj je bio problem prijevoz te nikada nije išla posjetiti djecu, iako joj je njihov otac rekao da se može javiti njegovom ocu kada želi vidjeti djecu. Nije ni tražila da joj netko dovede djecu, niti je pokušala putem Centra za socijalnu skrb urediti da se održavaju kontakti između nje i djece. Telefonski je dva puta kontaktirala, uzdržavanje je plaćala neko kratko vrijeme jer je bila loših materijalnih prilika. Djecu je znala vidjeti kada bi došla kod njezine majke. Otac djece se pak, tijekom ispitivanja, branio šutnjom.

U konačnici, udomitelj djece postao je – njihov djed.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap