Djed protiv moderne tehnologije: Što su “memovi” i kako na njih reagiraju umirovljenici?

Matea Čaplja
27. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

U svijetu koji je u zadnjih 150 godina napredovao više nego u 2000 godina prije toga, u svijetu u kojem svaka generacija donosi nova otkrića i izume koji mijenjaju čovječanstvo, posebnu ulogu ima z-generacija koja je utemeljila i do savršenstva dovela takozvanu „meme kulturu“. Ono što je započelo sa slikom grumpy cat i generičkim tekstom iznad nje polako, ali sigurno uvuklo se u svaku sferu naših života i sada imamo memove svih vrsta, oblika i boja.

Imamo političke memove, memove prilagođene svakom fakultetu i školi, nadrealističke memove… ali da najprije, za one manje upućene, objasnimo što je meme u svojoj srži (osim načina života).

Internet meme (čit. mim) je viralni sadržaj koji se širi od korisnika do korisnika, ali u varijacijama nekog osnovnog koncepta.

Pripadnici z-generacije koriste memove za svakodnevnu komunikaciju te oni polako, ali sigurno zamjenjuju pisane poruke i emotikone koji su izrazito popularni kod starijih. Na gledanje mlađih generacija u mobitel, skrolanje i smijanje na memove, boomeri uvijek reagiraju pitanjem „S kim to pričaš pa je tako smiješno? Je li to opet neki dečko/cura?“ Ne majko, to je opet baby yoda.

Pokušaj objašnjavanja meme kulture ni kod „mlađih“ generacija (35-55 godina) uglavnom ne urodi plodom i završi njihovim nezadovoljnim odmahivanjem glavom i mumljanjem o tome kako takvih stvari nije bilo u njihovo vrijeme.

Zato sam se odlučila upustiti u još riskantniju avanturu. Uvest ću djeda od 76 godina u svijet memova i pokušati mu objasniti pojam meme te neke od pojedinačnih kategorija. Upoznat ćemo ga s različitim vrstama i vidjeti hoće li uspjeti shvatiti zašto su mojoj generaciji tako urnebesni. Tko zna, možda ga neki od njih ( kladila bih se na one političke) uspije i nasmijati. 

Krenimo!

Ja: Sad ću ti pokazati neke slike s tekstom koje su nama (mojoj generaciji) smiješne pa ti reci je li razumije.

Deda: Čekaj da stavim naočale.

Stižemo do prve prepreke. Djed inače ne koristi pametne telefone i ne vidi na njih.

Prvi meme – opći

Deda: Ne razumijem ja baš engleski… čekaj…  Kids… Ahaa… Bez veze skroz. Nije smiješno.

Ja: Ali razumiješ, prijestupna godina, 5 godina…

Deda: Bezveze.

Prvi mačići se bacaju u vodu.

Drugi meme – svjetski

Deda: Kao, francuzi, francuski kruh… haha. Ovo je dobro, aj.

Dakle, krećemo se u dobrom smjeru.

Treći meme – aktualni

Ovaj meme izazvao je žestoku raspravu u mojoj obitelji o Josipi Lisac, himni, Milanoviću… na kraju smo se dotakli i masona. Zaključila sam da je taj razgovor bolje ne navoditi. Ovoliko aktualan meme, dakle, nije prošao dobro.

Četvrti meme – politički

Deda: Ovo je ruganje sa ženom. Zašto bi to bilo smiješno? Bez veze je.

Ni politički memovi ne prolaze dobro. Auć. Polako privodim eksperiment kraju.

Peti meme – Hrvatska

Deda: Hahaha. Ovo bi bilo nalik HŽ-u. Sviđa mi se. Dobro je.

Zaključak

Djed nema specifičan ukus za memove. Ne voli previše aktualne, političke i one u kojima se rugaju ljudima. Ne bi se snašao u mojoj generaciji. Međutim, izrugivanje sa stereotipima koji se tiču država u cjelini su mu u redu i smiješni. Uz malo vježbe i obnavljanja engleskog jezika, mislim da bi se u meme kulturi snašao bolje od nekih mnogo mlađih. Ugodno sam iznenađena, ali i blago razočarana. Ipak svoju strast prema cinizmu nisam naslijedila od njega.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap