Direktor McDonald’sa u Hrvatskoj: “Umirovljenici koji se zaposle na četiri sata, stvarno će ih i odraditi”

Jasmina Grgurić
17. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Vlada širi krug umirovljenika koji mogu raditi do polovine radnog vremena uz zadržavanje mirovine. Mnogima su takvi zaposlenici više nego dobrodošli, a na njih cilja čak i McDonald’s u Hrvatskoj. Oni trenutno čine manji dio njihovih zaposlenika, ali od te ideje ne bježe.

Foto: Pixabay

Milijuni umirovljenika rade diljem zemalja Europske unije. Ta je brojka u Hrvatskoj neusporedivo manja, tek nešto veća od 17 tisuća, što je oko 1,5 posto ukupne umirovljeničke populacije. Ipak, brojka se posljednjih godina utrostručila, a nastavlja rasti i dalje tim više jer Vlada i dalje širi krug onih koji smiju raditi do polovine radnog vremena uz isplatu cijele mirovine.

Zasad tek manji dio zaposlenih umirovljenici

Koliko ta mogućnost znači onima koji od mirovina ispod hrvatske linije siromaštva, a takvih je preko 60 posto, ne mogu podmiriti sve režije, troškove hrane i lijekova, ne treba posebno naglašavati. Najviše ih je u trgovini, stručnim i znanstvenim djelatnostima, prerađivačkoj industriji te građevinarstvu. Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u svibnju ih je u uslužnim djelatnostima bilo svega oko 600, no za očekivati je da će ta brojka biti veća u ljetnim turističkim mjesecima.

Umjesto mladih radnika, u restoranima radije zapošljavaju - umirovljenike

Umirovljenici su i poslodavcima dobra radna snaga, a na njih cilja čak i McDonald’s. Naime, u Hrvatskoj oko 2700 njihovih zaposlenika svakodnevno posluže više od 40.000 gostiju. Od toga malo više od pola, odnosno njih oko 1.500, zaposlenici su u stalnom radnom odnosu, a ostalo su studenti i u manjoj mjeri umirovljenici.

Nadaju se da će ih biti i više, s obzirom da Vlada sada širi pravo rada i na korisnike obiteljskih mirovina, a vjerojatno će prestati i s nepravednom praksom umanjenja najnižih mirovina u slučaju zaposlenja do polovine radnog vremena.

Plaća za početnike sasvim pristojna

“Umirovljenici su ljudi koji su jako vrijedni i rade. Imali smo slučajeva da mladi dođu i nisu zainteresirani za posao, ne grizu. Umirovljenik koji se, recimo, zaposli na četiri sata, stvarno će raditi ta četiri sata” – kaže za Jutarnji list generalni direktor McDonald’sa Hrvatska Pavel Pavliček.

Otkriva i kolika se plaća nudi onima koji se tek zaposle.

Za osnovnu poziciju, dakle, kad dođete s ulice i radite u restoranu, je nešto više od 6000 kuna neto. To je ono što vam se isplati na račun u banci. U tome je plaća, stimulacija, prijevoz, sve nagrade i neoporezivi dodaci. Što se više penjete u hijerarhiji, to rastu primanja, a dobivate i bonuse” – otkriva Pavliček.

 

Direktor McDonald’sa u Hrvatskoj: “Umirovljenici koji se zaposle na četiri sata, stvarno će ih i odraditi”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap