DIP: Inicijativa ’67 je previše’ financirana je po zakonu

Josip Mihaljević
10. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Državno izborno povjerenstvo (DIP) provelo je nadzor financiranja referendumske inicijative “67 je previše” i zaključilo da je sve provedeno sukladno zakonu. Izvješće o nadzoru objavili su u četvrtak, a ukupni troškovi referendumskih aktivnosti iznose 1,27 milijuna kuna.

sessa dip

Foto: Predsjednik DIP-a Đuro Sessa | HRT screenshot

DIP je u četvrtak objavio izvješće o nadzoru referendumske inicijative ’67 je previše’, te je zaključio kako je sve provedeno sukladno zakonu, piše N1.

Navode kako su ukupni troškovi referendumskih aktivnosti 1.270.244 kune, koliko su iznosili primitci od donacija (1.270.056 kuna) i ostalih izvora (188 kuna).

Dakle, na referendumsku inicijativu ’67 je previše’ potrošeno je daleko manje od dozvoljenih osam milijuna kuna.

penzic veseli
Ne radi se samo o radu do 67: Pogledajte što su sve promijenili građani i sindikati!

Materijalni troškovi iznose 975.025 kuna, financijski 6.098 kuna, a ostali troškovi 289.120 kuna. Što se tiče medijskog oglašavanja, sindikati su potrošili 121.446 kuna.

Sve u svemu, sindikati su za relativno malen trošak uspjeli prikupiti više od 700 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju. Do referenduma na kraju nije došlo, ali je Vlada prihvatila sve njihove zahtjeve.

Za 1,27 milijuna kuna građani su dobili odustajanje od dizanje dobne granice za umirovljenje, manju penalizaciju prijevremenog umirovljenja i povoljniji tretman prijelaznog razdoblja žena koje odlaze u prijevremenu starosnu i starosnu mirovinu. Sve izmjene koje su sindikati tražili stupile su na snagu 1. siječnja 2020. godine.

DIP: Inicijativa ’67 je previše’ financirana je po zakonu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap