Česi rade mirovinsku reformu: Za 25 godina staža minimalno 3.000 kuna mirovine, majkama bonusi

Josip Mihaljević
7. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Češka je dobila novu vladu, a jedno od glavnih obećanja nove vlasti je velika reforma mirovinskog sustava. Za 25 godina staža minimalna mirovina iznosit će nešto više od 3.000 kuna, a zbog činjenice da žene u pravilu imaju manje mirovine pripremili su bonuse majkama.

novac

Foto: Unsplash

Novoizabrana češka vlast za svoje građane priprema poveću mirovinsku reformu. Štednju će podijeliti na dva stupa, prvi će isplaćivati takozvanu “osnovnu” mirovinu koja za 25 godina staža neće moći biti manja od 3.073 kune, donosi radio.cz.

luxembourg
"Zašto ne objavljujete prosječne mirovine u bogatim zemljama?"

U Hrvatskoj najniža mirovina za te godine staža iznosi 1.788 kuna.

Inače, prosječna mirovina u Češkoj iznosi oko 4.600 kuna, a na reformi rade kako bi se što prije krenuli suočavati sa starenjem stanovništva i promjenama u tržištu rada uslijed digitalizacije.

Mirovinsku štednju podijelit će u dva stupa, prvi takozvani “osnovni” stup isplaćivat će spoemnutih 3.000 kuna mirovine za 25 godina staža, a ostatak mirovine će se računati ovisno o godinama staža i u slučaju žena – broju djece koju su odgojili. Kako su ranije najavili, za svako rođeno dijete mirovina bi se povećavala za oko 150 kuna, a dodatna prednost umirovljenicima koji rade dolazi u vidu poreznih olakšica.

Iako im je OECD (Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj) savjetovala da bi trebali ići u podizanje dobne granice za ostvarivanje prava na mirovinu, Česi su se tomu usprotivili, kazavši kako ljudi u 50-ima već danas imaju problema s pronalaženjem posla ako ostanu bez njega.

Česi rade mirovinsku reformu: Za 25 godina staža minimalno 3.000 kuna mirovine, majkama bonusi
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap