Čak 60 posto imigranata u Italiji prima mirovine, iako nikada nisu radili

Jasmina Grgurić Zanze
3. prosinca 2018.
Novosti
A- A+

Posljednjih godinu dana sporove oko migranata vode brojne europske zemlje, pri čemu su politike i mišljenja javnosti podijeljena. Treba li ih pustiti u zemlju i kolika im prava dati, pritom su jedna od glavnih pitanja. I dok veće i bogatije države mogu podnijeti pritisak i trošak novih doseljavanja, ostaje dilema što s onim manjima koje jedva pokrivaju vlastita socijalna, ali i mirovinska davanja. Podaci talijanskog Zavoda za mirovinsko osiguranje pokazuju tako da njih čak 60.000 prima mirovine, iako nikada nisu radili u toj zemlji.

Foto: Pixabay

Pomalo zapanjujuće izvješće objavio je talijanski Il Giornale. Naime, kako pišu, čak 60 posto imigranata u Italiji prima mirovine, iako u toj zemlji nikada nisu radili.

Od 96.000 građana doseljenih iz zemalja izvan Europske unije koji primaju talijansku mirovinu, njih 60.000 nikada nije radilo niti uplaćivalo poreze u Italiji. To znači da 60 posto doseljenika, koji umirovljenička primanja ostvaruju na račun uplata poreznih obveznika te zemlje, nisu uplaćivali doprinose u mirovinsko osiguranje.

Prema službenim podacima tamošnjeg mirovinskog osiguranja, lani su 96.743 osobe koje nisu državljani Europske unije primale mirovine. Čak 60.000 njih nije pokriveno uplatama doprinosa. Riječ je o tomu da se većina imigranata koji primaju takve mirovine odnosi na članove imigrantskih obitelji koji su stekli pravo na useljenje zahvaljujući principu„lančane imigracije“ pri čemu članovi uže obitelji imaju pravo useliti u zemlju ako jedan od njih dobije azil.

Ostaje pitanje kako će Hrvatska riješiti problem imigranata te može li iz svojih skromnih sustava, pogotovo onog kakav je i mirovinski, podnijeti socijalni trošak ukoliko se odluči solidarizirati sa sve većim brojem migranata. Činjenica je da migracije postaju sve veći globalni problem na koji zasigurno nijedna zemlja neće moći ostati imuna te će morati izraditi svojevrsni plan koji će uključivati i financijski aspekt, a među njima očito i mirovine za imigrante.

Copy link
Powered by Social Snap