Čak 20 posto više plaćat ćemo proizvod koji svi kupujemo

Jasmina Grgurić Zanze
5. rujna 2023.
Novosti
A- A+

Najjeftinija jela nekad smo pripremali upravo s tjesteninom, čija se cijena tijekom inflacije gotovo udvostručila. Zbog slabe žetve durum pšenice, uskoro možemo očekivati novo poskupljenje i to za 20 posto.

Foto: Rawpixel

Umirovljenici se u planiranju skromnih jelovnika ne mogu više pouzdati ni u tradicionalno jeftine namirnice, poput tjestenine. Cijena tjestenine već se gotovo udvostručila tijekom inflacije, a čeka nas i novo poskupljenje za 20 posto. Razlog? Slaba žetva durum pšenice. Osim što tjestenina postaje vrtoglavo skupa i više nije za ‘sirotinju’, ekonomski analitičari ističu da je ovo i ekonomski šok za samo tržište.

Cijene svih vrsta tjestenine u stalnom rastu

Cijena durum pšenice u cijeloj Europi porasla je 20 posto u kratkom vremenskom razdoblju i nastavit će rasti, piše njemački portal Agrarheute specijaliziran za stanje na tržištu prehrane. Kanadu je, naime, kao najvećeg izvoznika tvrde pšenice za proizvodnju tjestenine, pogodila suša, dok su vremenske nepogode također dovele do male žetve u Europi.

grah u rukama
Jedna popularna namirnica je poskupjela i za 65 posto, a na tržnici se prodaje po cijeni od 2 do 12 eura

Talijanska Vlada sazvala je hitan sastanak još u svibnju, jer su cijene osnovnih potrepština porasle više nego dvostruko od nacionalne stope inflacije, izvještava Reuters. Prema tvrtki za istraživanje tržišta Nielsen, maloprodajne cijene tjestenine ove su godine porasle oko 12 posto u Europi i osam u SAD-u.

Međunarodno vijeće za žitarice predviđa da će globalna proizvodnja duruma u 2023./2024. biti na najnižoj razini u posljednje 22 godine, gurajući globalne zalihe na najnižu razinu u protekla tri desetljeća. Kanada čini oko polovicu svjetske trgovine durumom, ali čini se da je ovogodišnja žetva druga najmanja u zemlji u zadnjih 12 godina. Očekuje se da će kanadski farmeri ove godine proizvesti 4,3 milijuna tona duruma, izvijestio je u utorak Kanadski statistički ured.

Turski izvoz mogao bi ublažiti skok cijena

Niža žetva također se očekuje u Sjedinjenim Državama zbog suše, dok je u Španjolskoj suša smanjila proizvodnju, a loši vremenski uvjeti rezultirali su različitom kvalitetom u Italiji i Francuskoj. U La Palliceu u Francuskoj, tona durum pšenice trenutačno se naplaćuje po 415 eura, što je povećanje cijene od 55 eura u odnosu na mjesec srpanj.

Nestašica je zahvatila i zemlje poput Tunisa, Maroka i Alžira koji je zbog skoka cijena prošloga tjedna poništio natječaj za kupnju 50.000 tona durum pšenice. Postoje naznake da bi Turska mogla izvesti do 600.000 tona, što donekle ublažava postojeći rast cijena.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap