Božić će nam uskoro pokucati na vrata: Pitamo vas hoćete li imati umjetno ili pravo drvce

Luka Kalac
7. prosinca 2023.
Novosti
A- A+

Moglo bi se reći kako je kićenje božićnog drvca u vrijeme nadolazećih blagdana općeprihvaćen običaj, stoga vjerujemo da ga ni ove godine nećete propustiti. Nas zanima hoćete li izabrati pravo božićno drvce ili ćete ipak očuvati prirodu i izvući svoje umjetno drvce iz garaže, podruma ili s vrha ormara, a odgovore možete ostaviti u našoj anketi na dnu članka.

Ukrasna kuglica na božićno drvcu

Božićno drvce | Foto: Unsplash / Sandra Seitamaa

Proslava Božića je gotovo nezamisliva bez kićenja božićnog drvca, ali i dalje se ne zna precizno odakle ona potječe, niti otkada. Iako kruži nekolicina teorija prema kojima većina tako dočekuje božićne blagdane, i dalje se ne zna prava istina, kao ni pravi razlog zbog kojega je ovo usvojila Katolička crkva. U Hrvatskoj je ovaj običaj prisutan od sredine 19. stoljeća i povezan je s utjecajem njemačke tradicije na našim prostorima.

Neki su već okitili drvce

Božićno drvce trebalo bi se ukrašavati na Badnjak, no u nestrpljivom iščekivanju Božića, mnogi to učine i prije jer je riječ o tradiciji koja ponajprije uveseljava one najmlađe. U ne toliko davnoj prošlosti, svijeće su ukrašavale drvca, no danas su zamijenjene svjetiljkama i kuglicama.

Ne želimo vam krasti predbožićno veselje, no kako biste proveli mirne blagdane, ovom prilikom vas podsjećamo na upozorenje vatrogasaca koji, baš kao i svake godine, pozivaju na oprez prilikom korištenja svijeća, lampica, prskalica i ostalih božićnih dekoracija koje mogu biti uzročnikom požara. Više o tome možete čitati u ovom tekstu.

Hoćete li imati umjetno ili pravo drvce?

U našoj anketi o pitamo vas hoćete li imati umjetno ili pravo drvce. Od ponuđenih odgovora nudimo vam pet opcija, a one su: ‘Umjetno, kao i svake godine’, ‘Umjetno, pravo drvce je preskupo’, ‘Pravo, samo tako imam pravi doživljaj Božića’, ‘Okitit ću drvce u dvorištu’ i ‘Neću imati drvce’.

Umirovljenici, sudjelujte u našoj anketi i recite nam hoće li prirodno ili umjetno drvce ukrašavati vaš dnevni boravak ili vrt.

Hoćete li imati umjetno ili pravo drvce?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap