Bill Gates pokreće potragu za pouzdanim i pristupačnim testom za Alzheimerovu bolest

Josip Mihaljević
19. srpnja 2018.
Novosti
A- A+

Lijek za Alzheimerovu bolest još uvijek ne postoji, a Bill Gates u cijeloj priči vidi još jedan veliki problem. Ističe potrebu za pouzdanim, pristupačnim i jeftinim dijagnostičkim testom. Kako bi pokrenuo takvo istraživanje, udružio se s koalicijom filantropa koji će uložiti 30 milijuna dolara kako bi pronašli najbolju moguću metodu dijagnoze Alzheimerove bolesti.

bill gates

Foto: Bill Gates | Youtube screenshot

Američki inovator i filantrop Bill Gates poznat je po donacijama u humanitarne svrhe, ali nikada to nisu bile puke donacije. Primjerice, još 2007. godine krenuo je u obračun s dječjom paralizom koja je danas na pragu iskorjenjenja. Ovih dana najavio je pohod na novu metu, a meta je Alzheimerova bolest.

Zajedno s koalicijom filantropa, donirat će 30 milijuna dolara kako bi razvili pouzdan, jeftin i točan test za Alzheimerovu bolest, za koju još uvijek ne postoji lijek.

“Treba nam bolji način dijagnoziranja Alzheimerove bolesti – poput običnog krvnog testa ili pregleda očiju – prije nego ćemo se baciti na posao s usporavanjem ove bolesti. Zamislite svijet u kojem je dijagnozirati Alzheimera jednostavno poput krvnog testa na godišnjem sistematskom pregledu”, napisao je u izjavi povodom osnivanja koalicije.

Trenutačne metode su preskupe i rade se prekasno

Točan i jeftin test su od ključne važnosti, kaže Gates, jer znanost nam danas govori kako Alzheimerova bolest započinje više od desetljeća prije nego što se pojave prvi simptomi. Ipak, ljude testiraju samo kad simptomi bolesti uznapreduju toliko da utječu na svakodnevni život. Do tada, puno je štete već učinjeno.

Sljedeći koraci u dijagnozi su lumbalna punkcija i PET skeniranje kako bi se identificirale promijene u mozgu karakteristične za Alzheimerovu. Oba testa su iznimno skupa.

“Lumbalna punkcija može biti strašna i vjerujem da je neudobna, a kod PET skeniranja pacijent mora nepomično ležati i do 40 minuta. To može biti teško bilo kome, a pogotovo nekome tko već boluje od Alzheimerove”, kaže Gates.

Gates kaže kako je ključno identificirati one s Alzheimerovom kojima se još nikakvi simptomi nisu pojavili, budući da u toj skupini planira testirati  lijekove koji bi usporili ili zaustavili bolest prije nego bude prekasno.

Gates je prošle godine u studenom pokrenuo još jedan fond namjenjen za istraživanju Alzheimerove gdje je uložio 50 milijuna svojih dolara, djelomično zbog vlastitog iskustva s Alzheimerovom bolesti.

“Nekoliko ljudi u mojoj obitelji ima Alzheimerovu. Vidio sam koliko je to teška bolest iz prve ruke. Naravno, to mi nije jedina motivacija, ali me zasigurno privukla. Bilo što gdje moj mozak može otkazati… to mi je jedan od najvećih strahova. Nadam se da mogu živjeti još dugo vremena bez takvih limitacija”, kaže Gates.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap