Beroš: U zadnja 24 sata su preminule četiri osobe. Nitko od njih nije bio cijepljen unatoč starijoj životnoj dobi

Josip Mihaljević
30. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije u 11 sati. Broj slučajeva stagnira, danas je 170 novih. Beroš je kazao kako se u suradnji s HZJZ-om pokreće patronažni program s ciljem veće procijepljenosti starijih građana.

beroš

Foto: Vili Beroš | FB Screenshot

Ministar Vili Beroš otkrio je najnovije brojke.

U posljednja 24 sata imamo 170 novih slučajeva. 

“Bilježimo blagi pad u odnosu na pred sedam dana kada ih je bilo 176. Kako će nam biti ubuduće i kakvi će biti trendovi ovisi isključivo o nama samima”, kazao je Beroš.

Broj aktivnih slučajeva iznosi 1088. U zadnjih 14 dana imamo 2009 novozaraženih, pa je 14-dnevna stopa incidencije na 100 tisuća stanovnika  iznosi 49,1. U zadnja 24 sata testirano je 5397 osoba. Postotak pozitivnih je 3,15 posto.

U bolnici se liječi 154 osobe, pet više nego jučer, a 12 pacijenata je na respiratoru.

U zadnja 24 sata preminule su četiri osobe. 

“Od današnjih četvero preminulih niti jedan nije cijepljen. Preminula je muška osoba u KBC-u Split, ’26. godište, ženska osoba u KBC-u Zagreb, ’29. godište, u Općoj bolnici u Koprivnici muška osoba, ’36. godište i u Županijskoj bolnici u Čakovcu ženska osoba, ’37. godište. Niti jedna od tih osoba nije bila cijepljena, a svi su visoke starosne dobi. Imaju određene komorbiditete, međutim, upravo je cjepivo moglo biti onaj faktor koji može promijeniti kliničku sliku i ishod ove bolesti”, kazao je Beroš.

S jednom dozom cijepljeno je 48,6 posto odraslog stanovništva. Cijepljenje je završeno za 43,57 posto odraslog stanovništva.

Hrvatska i dalje u narančastom

Jučer je objavljena nova karta ECDC-a i hrvatska obala je i dalje u narančastom, kazao je Beroš. Međutim, u usporedbi s našom turističkom konkurencijom smo i dalje na vodećem mjestu.

“Činjenica da smo ostali u narančastoj zoni  i činjenica da bilježimo najmanji dnevni rast novozaraženih upravo nas je utvrdila u statusu najsigurnije turističke destinacije. To je od iznimne važnosti. Razlog je to za zadovoljstvo i za oprez. Prema podacima e-visitora u Hrvatskoj je preko milijun turista. To je sjajno. No, to je i povećani rizik za prijenos ove bolesti. Stoga svima nama koji se bavimo turizmom i koji živimo od turizma mora biti upozorenje na pridržavanje mjera i poticaj na cijepljenje. Ta sigurnost koju nudimo našim turistima je neprocjenjiva”, kazao je Beroš.

Beroš je kazao da je u pojedinim liječničkim ordinacijama postotak procijepljenosti starijih preko 90 posto. No, one su rijetke.

“Prema preliminarnim podacima, nije to samo slučaj u Zagrebu, slično je u Zagrebu, Karlovcu, Splitu. Na nama je da potaknemo naše starije sugrađane na cijepljenje. U tom kontekstu s HZJZ-om smo pokrenuli akciju aktiviranja patronažne službe. Aktivirat ćemo 1200 patronažnih jedinica ako treba da idu od vrata do vrata i sve naše starije sugrađane podsjećaju na cijepljenje u ovom trenutku”, kazao je Beroš.

Stožer produljio mjere

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović kazao je kako je Stožer produžio primjenu četiri odluke do 15. kolovoza. Radi se o:

  • obveznom korištenju maski
  • posebnoj organizaciji rada za djelatnost trgovina
  • načinu organizacije javnog prijevoza
  • nužne epidemiološke mjere kojima se ograničavaju okupljanja

Osim produženja, zbog učestalih pitanja o obvezi posjedovanja digitalne covid potvrde za djecu – dodana je odredba da djeca mlađa od 12 godina ne moraju imati covid potvrdu.

Obvezno cijepljenje za pojedine sektore

Novinari su pitali razmišlja li se i dalje o obveznom cijepljenju za pojedine sektore.

“Mi već duže govorimo da su sve opcije na stolu. Niz faktora utječe na koju ćemo opciju odabrati. Poglavito su to epidemiološki elementi koji određuju tijek epidemije. U ovom trenutku dominira, kao što smo rekli, bilo je spomenuto na sastanku s našim znanstvenicima – pametna uporaba covid potvrde. Da bi održali sigurnost obavljanja određenih funkcija, bilo to zdravstvo, školstvo, socijala.

Obaveza u ovom trenutku nije izgledna. Određeni vid prilagodbe i suživot s virusom bit će potreban. U ovom trenutku smo najbliži razmišljanju o pametnoj uporabi covid potvrda”, kazao je Beroš.

 

Beroš: U zadnja 24 sata su preminule četiri osobe. Nitko od njih nije bio cijepljen unatoč starijoj životnoj dobi
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap