Beroš: Rezervirali smo milijun i pol doza novog cjepiva

Josip Mihaljević
29. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Ministar zdravstva Vili Beroš jučer je u Temi dana govorio o aktualnoj epidemiološkoj situaciji, novoj aplikaciji “STOP COVID-19”, a otkrio je i da smo naručili milijun i pol doza novog obećavajućeg cjepiva za koronavirus.

beroš

Foto: Vili Beroš | HRT screenshot

Jučer je predstavljena mobilna aplikacija “STOP COVID-19”, a ministar Vili Beroš je u HRT-ovoj Temi dana kazao kako ju je do sada instaliralo više od 15 tisuća ljudi. Iza aplikacije stoji europska inicijativa, kazao je Beroš. Ponovio je umirujuće poruke s jučerašnjeg predstavljanja da će aplikacija biti dobrovoljna, transparentna te da će prikupljeni podaci biti anonimizirani.

Pametni mobiteli korisnika aplikacije trebale bi razmjenjivati podatke preko Bluetootha, a ako jedan korisnik aplikacije sazna da je pozitivan na koronavirus – dobit će poseban kod koji bi trebao unijeti u aplikaciju. Tada će svima s kojima je bio u kontaktu preko aplikacije doći obavijest da su bili u blizini zaražene osobe. Beroš ne isključuje mogućnost da aplikacija postane obavezna ako dođe do drastičnog pogoršanja epidemiološke situacije.

“Puno je vjerojatnije, jer se o tome razgovara na europskom nivou, da korištenje aplikacije bude obavezno ako želimo putovati u zemlje koje imaju istu ili sličnu aplikaciju”, kazao je Beroš.

Hrvatska rezervirala milijun i pol doza novog cjepiva

bill gates
Bill Gates: "Morat ćete primiti više doza cjepiva, stariji ljudi možda čak i tri!"

Nekoliko farmaceutskih kompanija koje rade na cjepivu ulaze ili su već ušle u završnu fazu ispitivanja, a potpisale su i predugovore s nekim državama vezano za distribuciju cjepiva. Beroš je u Temi dana otkrio da je Hrvatska potpisala jedan takav ugovor.

“Postoji nekoliko velikih inicijativa, za sada su dvije najveće, od kojih je jedna na europskom nivou koje s različitim proizvođačima cjepiva koji su u ovom trenutku otišli najdalje u njegovom ispitivanju, potpisuju predugovore. Na europskom nivou, Hrvatska je potpisala jedan takav ugovor gdje smo rezervirali oko milijun i pol doza tog novog cjepiva. To sam potpisao prije dva dana”, otkrio je Beroš.

Beroš je kazao kako postoji još jedna globalna inicijativa za cjepivo, ali da još nije siguran hoće li joj se Hrvatska priključiti.

“Mislim da ipak imamo još dosta vremena ispitivanja da bi cjepivo došlo do tržišta. Ono mora biti učinkovito, ali je jednako važno da bude neškodljivo. Put i proces dokazivanja neškodljivosti je relativno dug. Prema tome, volio bih biti optimist, ali nisam siguran kada će cjepivo doći”, kazao je Beroš.

 

Beroš: Rezervirali smo milijun i pol doza novog cjepiva
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap