Bernardić: Mjesečni pokaz za umirovljenike u Zagrebu trebao bi koštati 50 kuna

Josip Mihaljević
21. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Saborski zastupnik Davor Bernardić predlaže kako bi mjesečni pokaz za umirovljenike u Zagrebu trebao iznositi 50 kuna. Bernardić je koordinator Udruge Socijaldemokrati u Zagrebu, a ta će udruga uskoro prerasti u političku stranku.

Davor Bernardić u Nedjeljom u dva Snimak zaslona: Youtube/HRT

Saborski klub Socijaldemokrata, predvođeni Davorom Bernardićem, danas su održali konferenciju za medije pred Gradskom upravom na kojoj su upozorili na probleme s otpadom u glavnom gradu. Bernardić, koji je koordinator Udruge Socijaldemokrati za Grad Zagreb (a ta će udruga uskoro prerasti u političku stranku), iznio je i svoje ideje o troškovima mjesečnih pokaza za korištenje javnog prijevoza u Zagrebu, piše Index.hr.

“Kako bismo rasteretili naše sugrađane predlažemo da cijena pokaza ZET-a za zaposlene bude 100 kuna umjesto dosadašnjih 360 kuna te da cijena za umirovljenike, studente i učenike bude 50 kuna”, poručio je Bernardić.

Dodaje kako bi ta mjera imala i pozitivan ekološki utjecaj jer bi ljudi zbog primamljivijih cijena manje koristili osobne automobile. Glavni razlog konferencije za medije bilo je vječno pitanje smeća u Zagrebu. Nova vlast najavila je prije nekoliko mjeseci kako bismo s 1. srpnja trebali preći na novi model odvoza smeća, gdje bi fiksni dio računa iznosio 45 kuna, a varijabilni bi ovisio o tomu koliko kućanstvo reciklira.

“Svjedoci smo da je odluka o zbrinjavanju komunalnog otpada odgođena i neće stupiti na snagu u predviđenom roku. Moja pitanja prema gradonačelniku su – što to znači za građane, a što za njihove račune? Kada će ta odluka stupiti na snagu, koje će biti cijene vrećica i gdje će se moći kupiti, kolike će biti marže? Hoće li biti prostora za manipulaciju, na koji će se način kontrolirati sustav?”, upitao je Bernardić.

Mjesečna karta za umirovljenike sada košta 100 kuna

ZET zagreb
ZET umirovljeniku ovršio mirovinu zbog vožnje bez karte, on kaže da se nije švercao

Zavirili smo u ZET-ove cjenike i pronašli da mjesečni pretplatni kupon za umirovljenike košta 100 kuna mjesečno. Moguće je kupiti i godišnji kupon koji za umirovljenike košta 960 kuna, ali ako se plati jednokratno na to se može dobiti još 10 posto popusta.

Dodatno, Odlukom o socijalnoj skrbi utvrđeno je da pravo na besplatnu godišnju kartu ZET-a imaju umirovljenici čiji su prihodi jednaki ili manji od 3.200 kuna mjesečno, kao i stariji od 65 godina koji nisu korisnici mirovine, a mjesečni prihodi iznose im jednako ili manje od 3.200 kuna mjesečno.

Također je poznato da je ZET gubitaš i da se negativan saldo na kraju godine financira iz gradskog proračuna, no Bernardić nije objasnio kako bi se nadomjestio pad prihoda od prodanih karata ako njegova ideja stupi na snagu.

Bernardić: Mjesečni pokaz za umirovljenike u Zagrebu trebao bi koštati 50 kuna
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap