Barba Jure sa 94 godine obožava peći kolače, a najdraže su mu šape

Jasmina Grgurić
4. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Barba Jure Karoglan, 94-godišnji Splićanin, primjer je vitalnosti i zdrava duha. Aktivan je u glavi i u nogama, a osim u šetnjama po Bačvicama, vješt je i u svojoj kuhinji gdje naveliko peče kolače.

Miris kolača u danima blagdana širi se iz stana 94-godišnjeg barba Jure Karoglana koji živi na splitskim Bačvicama. Još uvijek spretne ruke slušaju ga, oblikujući tradicionalne šape koje najviše uživa praviti. Zamijesio je barba više od 300 komada.

Ono što je zanimljivo jest da ga kuhinja nije zanimala sve do 80. godine kada je počeo kuhati, a nekoliko godina kasnije okušao se i u pečenju kolača.

“Najbolje mi od svih kolača idu šape, ali inače mogu napraviti bilo što, bilo koji kolač po želji. S obzirom da svi vole šape i nitko ih ne radi, ja ih radim za sve” – kaže Jure za HRT.

Kako u kuhinji, ovaj vitalan i vitak 94-godišnjak aktivan je i u svakodnevnim šetnjama po splitskim Bačvicama.

“Mogu reći da sam sretan čovjek. Koliko sam nesretan jer mi je žena umrla, toliko sam sretan jer mi je sin dobar, nevjesta još bolja, a unuci da ne govorim” – dodaje.

Sin Mirko za oca kaže da je uvijek bio dobroćudan i dobronamjeran, što možda ima veze s njegovom vitalnošću u ovoj životnoj dobi. Pozitivan, dobre volje i veseo.

“Sačuvao sam svoje zdravlje, sačuvao sam bistrinu mozga, što je najbitnije, jer koliko ima mladih koje sretnem na Bačvicama, razgovaraju sami sa sobom, nemaju pojma ni gdje su ni čiji su” – govori Jure.

Kroz život su ga vodili poštovanje prema drugim ljudima i vrijedan rad.

“Za normalan i zdrav život čovjeku je važno da ne ide i ne razmišlja da će stvoriti ono što ne može stvoriti, jer velika su to odricanja i veliko je to opterećenje” – zaključuje poučno.

Barba Jure sa 94 godine obožava peći kolače, a najdraže su mu šape
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap