Bandićev novi uvjet za Vladu: Priznajte status majke odgojiteljice svima u Hrvatskoj!

Josip Mihaljević
21. prosinca 2018.
Novosti
A- A+

Šef stranke rada i solidarnosti ima novi uvjet za Vladu. Nakon što mu je prošla ideja o besplatnim učenicima za školarce, sada traži da se majkama s troje i više djece prizna status odgojiteljice diljem Hrvatske. U Zagrebu majke koje su zatražile taj status imaju 4.050 kuna mjesečne naknade!

milan bandić

Foto: Milan Bandić | mirovina.hr

Novo očekivanje zagrebačkog gradonačelnika, čiji klub saborskih zastupnika u Saboru raste iz mjeseca u mjesec, ima novi uvjet za premijera Andreja Plenkovića. Nakon što se teatralno izborio za besplatne udžbenike za školarce, sada želi da se svim majkama u državi s troje ili više djece prizna status odgojiteljice.

Nezaposlene Zagrepčanke koje su dosad taj status zatražile ostvaruju primanja od 65 posto prosječne bruto plaće, iliti 4.050 kuna neto mjesečno, piše dnevnik.hr.

“Nama je trebalo 12 godina u Zagrebu da obrnemo trend više rođenih nego umrlih i sada to godinu i pol demonstriramo. Ako u Hrvatskoj to krenemo od iduće godine, a vjerujem da hoćemo, jer ću sve svoje saborske snage i snagu u Saboru iskoristiti da u tome uspijemo, trebat će nam 8 do 10 godina da taj trend obrnemo.

Svaki organizam, pa i država, počiva na tri stupa. To su ljudi, to je demografija, obrazovanje, rad i zapošljavanje”, istaknuo je Milan Bandić.

Bandić je naglasio da je u Zagrebu do sada zaprimio 1.100 zahtjeva za status majke odgojiteljice.

Staž za majčinstvo

Ukoliko Bandićev prijedlog prođe, to su dobre vijesti za sve majke s troje ili više djece, ne samo zbog novčane pomoći. Naime, i njima će za to vrijeme teći radni staž, budući da će se od bruto iznosa kojeg primaju financirati mirovinski i zdravstveni sustavi.

U konačnici, to će značiti veće mirovine za majke, koje danas imaju poprilično manje mirovine od muškaraca.

Njegova prvotna najava došla je pod pitanje kada je Sandra Švaljek kritizirala svog bivšeg šefa, govoreći kako je Bandić građane prevario kada je govorio o iznosu od 5.500 kuna.

“Nisam ništa krivo obećao, svi statistički podatci izražavaju se u brutu, a ne u netu. Zna uvažena zastupnica da država uzima 2.250 kuna za poreze mirovinsko i invalidsko. Zagreb to košta 5.500 kuna. Nisam prevario nikoga”, rekao je Bandić.

Dodao je kako izračun Sandre Švaljek o 3.200 kuna nije točan nego da će novčana naknada iznositi 4.050 kuna jer se za treće dijete dobije 9.000 kuna tijekom šest godina u jednakim godišnjim obrocima. Kada se sve zbroji i uzme, 4.500 kuna za majke!

Bandićev novi uvjet za Vladu: Priznajte status majke odgojiteljice svima u Hrvatskoj!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap