Baka iz Myanmara jedna je od 32 tisuće žena koje samostalno skrbe o djeci u izbjegličkoj krizi

Jelena Ratko
6. srpnja 2018.
Novosti
A- A+

Rohingya Gulbahar jedina je skrbnica svojim unučicama, otkad se izgubio svaki  trag njihovim roditeljima prije sedam mjeseci.

Foto: screenshot Instagram

Prije nepunih godinu dana, baka Gulbahar pobjegla je iz  Myanmara sa svojom devetogodišnjom unukom Shakwat.

“Sjedila sam i držala svoju stariju unuku u rukama. Onda smo potrčale prema brdu, pa onda prema drugom brdu”, prepričava snažna baka koja je na sebe preuzela odgovornost brige o unuci kada su joj nestali roditelji.

Shakwat i Gulbahar su putovale 12 dana, nekada same, a nekada s ostalim izbjeglicama iz Myanmara. Prije nešto više od sedam mjeseci, stigle su u Bangladesh, gdje žive i danas.

“U ovom smo stanju jer smo ovamo došle s jednim čamdžijom. Da nismo bile došle ovdje, mogle smo umrijeti”, svjesna je Gulbahar.

U izbjegličkom kampu Kutupalong u Bangladeshu, dočekalo ih je iznenađenje. Baka Gulbahar tamo je srela svoju mlađu unuku Juneiru.

Gulbahar je jedna od mnogih starijih žena koje samostalno skrbe o djeci u izbjegličkoj krizi naroda Rohingya u Myanmaru, koju se smatra najbrže rastućom krizom na svijetu.

Od kolovoza 2018., više od 713 tisuća izbjeglica iz etničke skupine Rohingya pristiglo je u Bangladesh. Oko 32,355 Rohingya žena samohrane su majke.

Copy link
Powered by Social Snap