Bačić: Sutra predstavljamo reformu obiteljskih mirovina

Josip Mihaljević
8. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

HDZ-ov glavni operativac i šef saborskog kluba Branko Bačić najavio je kako će se novi model obiteljskih mirovina predstaviti sutra u četvrtak. Napokon ćemo saznati na koji način će oko 250 tisuća korisnika mirovina doći do 13 posto većih mirovina i kako će funkcionirati nasljeđivanje mirovina u Hrvatskoj.

branko bacic

Foto: Branko Bačić | Youtube screenshot

U Banskim dvorima jučer je održan redoviti sastanak vladajuće koalicije, a nakon njega pred kamere i mikrofone stao je HDZ-ov Branko Bačić koji je otkrio da će se sutra, u četvrtak, napokon predstaviti najveći reformski zahvat u mandatu ove Vlade koji se tiče mirovinskog sustava. Naravno, riječ je o reformi obiteljskih mirovina koje je Vlada, uz najniže mirovine, u nizu dokumenata identificirala kao najslabiju kariku mirovinskog sustava.

Dakle, sutra ćemo saznati na koji način se planira postići ciljanih 10-15 posto rasta mirovina za oko 250 tisuća korisnika. Obiteljske mirovine prema sadašnjim propisima u najvećem broju slučajeva funkcioniraju dosta jednostavno – preživjeli partner može naslijediti 70 posto mirovine preminulog partnera, ali se svoje mora odreći.

Doznajemo: Novi model obiteljskih mirovina bit će poznat kroz dva tjedna

“U četvrtak će se predstaviti projekt obiteljskih mirovina, on je gotovo u cijelosti razrađen. To je projekt koji će koštati više od milijardu kuna. Cilj je da se do ljetne stanke u Hrvatskom saboru raspravi prvo čitanje, najesen drugo i da već od nove godine startamo s tim projektom. Preko 250 tisuća umirovljenika osjetit će značajno povećanje mirovina”, kazao je Branko Bačić nakon koalicijskog sastanka.

Kako smo uspjeli saznati, reformu će javnosti sutra predstaviti premijer Andrej Plenković, ministar rada Marin Piletić i saborski zastupnik Silvano Hrelja.

Detalje novog modela analizirat ćemo sutra kada se objave sve pojedinosti, ali iz ranijih izjava mogu se izvući barem neki zaključci. Primjerice, trenutačni postotak od 70 posto mogao bi se povećati na 80 posto i ta će varijanta uvelike biti od koristi onim korisnicima obiteljske mirovine koji nemaju pravo na vlastitu mirovinu i/ili im je vlastita mirovina iznimno niska.

S druge strane, puno zanimljiviji dio reforme predstavlja mogućnost zadržavanja cijele vlastite mirovine i nasljeđivanje dijela mirovine preminulog partnera. U javnosti se spominjalo da će se moći naslijediti do 50 posto mirovine preminulog partnera, ali ta informacija nam u ovom trenutku ne znači previše jer će postotak mogućeg nasljeđivanja biti limitiran raznim kriterijima. Nove zakonske odredbe na snagu će stupiti s prvim danom iduće godine, a do tada će biti poznato kako će se reforma u praksi odraziti na korisnike obiteljskih mirovina.

 

Bačić: Sutra predstavljamo reformu obiteljskih mirovina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap