Ankica Mamić: Želimo potaknuti Vladu na mirovinsku reformu

Josip Mihaljević
3. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Sprema li se Hrvatskoj uskoro još jedna mirovinska reforma? Udruga članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova misli da je potrebna. Idejna osnivačica te nove ugovore na sceni mirovinskog osiguranja Ankica Mamić gostovala je na HRT-u te je objasnila svoje razloge zašto nam je reforma potrebna.

ankica mamić

Foto: Ankica Mamić | Youtube screenshot

HTV-ova emisija ‘Dobro jutro, Hrvatska’ jučer je ugostila komunikacijsku stručnjakinju Ankicu Mamić koja se u proteklom razdoblju sve više interesira za mirovinski sustav u Hrvatskoj. Pandemija joj je dala vremena da se toj temi ozbiljnije posveti i okupila stručnjake koji su u lipnju službeno predstavili Udrugu članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova.

Podsjetimo, Mamić je za Mirovina.hr ranije najavila kako će Udruga već ove jeseni predstaviti veliku analizu i ocjenu stanja mirovinske štednje u Hrvatskoj. Njezini članovi pak u javnosti praktički u glas tvrde da je taj dio mirovinskog sustava zreo za promjenu.

ankica mamić
Ankica Mamić: U rujnu predstavljamo veliku analizu o mirovinskoj štednji, stvari se moraju mijenjati

“U Hrvatskoj se iz plaća od preko 2 milijuna građana izdvaja postotak u obvezne mirovinske fondove, koje poslodavac uplaćuje u određeno društvo za upravljanje. U Hrvatskoj postoje četiri takva društva. Ono što je meni bio okidač da se krenem time baviti je nevjerojatan podatak da preko 90 posto naših sugrađana ne biraju sami u koji će mirovinski fond uplaćivati, nego ih po zakonu REGOS svrstava u jedan od ta četiri koja postoje”, započela je Mamić.

Kaže kako se ponavlja da je novac u II. stupu privatna štednja građana, ali dodaje da sami građani na njega do mirovine nikako ne mogu utjecati. Udruga želi potaknuti Vladu da se počne govoriti o mirovinskoj reformi, a Mamić smatra kako je sada idealan trenutak jer je do izbora ostalo još tri godine.

“Želimo se fokusirati na činjenicu da se naš novac ulaže, naravno pod kontrolom regulatora i prema zakonu, ali bez ikakvog našeg sudjelovanja. Taj se novac u drugom stupu vodi na našem osobnom računu, to je naša imovina. Zašto primjerice mladi ljudi koji uplaćuju drugi stup ne bi mogli taj novac koristiti kao kolateral za stambene kredite? Ideja ove udruge je da osvijestimo građane da je to njihov novac, nemojte prepuštati Regosu da određuje u kojem ćete vi društvu za upravljanje mirovinskim fondovima završiti. Mi to sami možemo birati, ali 95 posto ne bira nego to prepušta Regosu”, nastavlja Mamić.

Udruga prima članove, članstvo je besplatno, a prvi konkretni potezi očekuju se u rujnu kada će se predstaviti velika analiza o radu mirovinskih fondova u Hrvatskoj.

Ankica Mamić: Želimo potaknuti Vladu na mirovinsku reformu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap