[ANKETA] Koju ocjenu dajete vladajućima u nošenju s epidemijom?

Josip Mihaljević
1. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatska je vrlo vjerojatno među najuspješnijim zemljama EU što se tiče epidemioloških napora da se zaustavi širenje koronavirusa. Nacionalni stožer pobrao je simpatije javnosti, a posljednje brojke pokazuju da nemamo nekontrolirani rast novooboljelih. Koju ocjenu biste dali vladajućima?

beroš božinović

Foto: Ministri Vili Beroš i Davor Božinović | Youtube screenshot

Prema jednom istraživanju Sveučilišta u Oxfordu od prošlog tjedna, Hrvatska ima najrestriktivnije mjere u svijetu u odnosu na broj zaraženih koronavirusom.

Prvi slučaj zabilježili smo 25. veljače, a 6. ožujka smo proglasili opasnost od epidemije. Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju 11. ožujka, a virus je već tada bio raširen u većini svjetskih zemalja.

Nacionalni stožer civilne zaštite je dva puta dnevno izlazio s najnovijim informacijama, uporno ponavljajući osnovne upute za zaštitu. Zatim su u manje od deset dana donijeli niz restriktivnih mjera:

  • Zatvaranje škola i vrtića (16. ožujka)
  • Zatvaranje granice, zabrana rada kafića (19. ožujka)
  • Zatvaranje igrališta (20. ožujka)
  • Ograničenje kretanja, obustava javnog prometa (21. ožujka)
  • Zabrana rada tržnica (22. ožujka
  • Zabrana napuštanja prebivališta (23. ožujka)

Utjecaj svih tih mjera na broj novooboljelih treba gledati s vremenskim odmakom od barem tjedan dana zbog prosječnog vremena inkubacije virusa, a prema svemu sudeći – brojke pokazuju da smo, u odnosnu na brojne druge razvijene zemlje, s mjerama krenuli poprilično rano i da one funkcioniraju.

koronavirus

Foto: Lijevo je Hrvatska, broj zaraženih raste linearno. Desno imamo ukupan broj zaraženih u svijetu gdje je rast eksponencijalan | koronavirus.hr, worldometers.info

Stoga vas pitamo kako biste ocijenili vladajuće (Vladu, Nacionalni stožer civilne zaštite) što se tiče povučenih poteza oko epidemije koronavirusa?

Kako biste ocijenili reakciju vladajućih što se tiče epidemije koronavirusa?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap