Analiza cijena: Krajem travnja je sniženo ukupno 225 proizvoda u tri trgovine, a neke stvari su i poskupjele

Ana Kanazir
4. svibnja 2023.
Novosti
A- A+

Aplikacija ‘Kretanje cijena’ koju je napravilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je pokazala kako je 30. travnja ukupno 225 proizvoda sniženo u odnosu na 31. prosinca 2022. godine. Tada su cijene čak 373 proizvoda bile povećane.

Žena gleda u popis za kupovinu

Kupnja u trgovini | Foto: Pexels

Aplikacija ‘Kretanje cijena‘ prati promjene u cijenama proizvoda i namirnica u odnosu na datum 31. prosinac, a u nju su uključena tri trgovačka lanca, Konzum, KTC i Tommy. Više o samoj aplikaciji možete pročitati ovdje.

Neki proizvodi su poskupjeli

Nije sve tako crno: Ipak su pojeftinile neke namirnice

Na dan 15. travnja bilo vidljivo smanjenje cijena kod čipsa Lays, deterdženta za pranje rublja Persil i kod Kalodont paste za zube u jednom trgovačkom lancu, dok cijeli popis proizvoda koji su bili jeftiniji, a koji skuplji možete vidjeti ovdje.

Sada se situacija malo promijenila. Trenutno se može vidjeti da su pojeftinili deterdženti za pranje posuđa Jar, Čarli i Likvi, šamponi za kosu Head&Shoulders, Elseve, Pantene, deterdžent za pranje rublja Persil i toaletni papir Zewa Deluxe i Violeta.

Neki proizvodi su ostali istih cijena

Ipak, treba napomenuti i kako je došlo do poskupljenja nekih cijena. Tako je poskupjelo sezonsko voće i povrće, čajna kobasica PIK Vrbovec, riža Zlatno polje, određeni čipsevi, gazirani sokovi Coca-Cola i Fanta, Romerquelle gazirana i negazirana voda, paste za zube Aquafresh i Sensodyne, Franck i Gloria kava, Franck i Podravka čajevi, Franck instant gris, Podravka džemovi, Nivea gelovi za tuširanje i tjestenina, navodi se na stranici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Također, nakon posljednjeg unosa podataka je vidljivo i da je potrošačka košarica za proizvode koji se prate na ovoj stranici poskupjela od 1,9 posto do 3,76 posto u odnosu na 31. prosinca 2022. godine. Ipak, ukupno 481 cijena je ostala nepromijenjena.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap