75-godišnjakinja iz Labina nema noge, ali mora čekati godinu dana da je proglase invalidom!

Jasmina Grgurić Zanze
15. svibnja 2018.
Novosti
A- A+

Sav apsurd hrvatske birokracije ogleda se u primjeru obitelji Ipavec iz Labina. Umirovljena 75-godišnja Irena, iako nema obje noge, mora godinu dana čekati rješenje o invalidnosti kako bi ostvarila novčanu pomoć. Da bi stvar bila gora, njezin suprug Franko teško je pokretan.

Ilustracija: Pixabay

Umirovljena Irena Ipavec (75) iz Labina čak godinu dana mora čekati rješenje Centra za socijalnu skrb kako bi ostvarila pravo na invalidninu, iako su joj amputirane obje noge. Njezin teško pokretni suprug Franko (75) zahtjev za nju predao je u veljači ove godine, pri čemu su mu rekli da je postupak dug i da mora čekati, piše Glas Istre. Naime, vještaci moraju prethodno utvrditi je li osoba invalid.

Prije ovako teške sudbine, umirovljeni bračni par živio je poput svih ostalih. Naime, Franko je radio kao prvi serviser Gorenja u Istri, nakon čega je otvorio vlastiti servis u Puli. U mladosti je igrao rukomet, a zadnjih deset godina kreće se jedva pomoću hodalice. Njegova supruga Irena mirovinu je zaradila u administraciji Labinkomerca u kojem je radila 35 godina. Obje noge amputirane su joj iznad koljena prije šest godina.

Franko i Irena vjenčali su se 15. kolovoza 1964. Živjeli su normalno sve dok im 1993. godine nije umro sin koji je nastradao na poslu u Italiji i iza sebe ostavio suprugu i dijete. Franko je još 1986. doživio moždani udar, a 2002. imao je infarkt. Zadnjih deset godina zbog problema s kralježnicom koristiti hodalicu. Najteži udarac bio im je kada je supruga Irena u siječnju 2012. ostala bez desne, a u svibnju iste godine bez lijeve noge, piše Glas Istre.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap