10 načina kako biti buntovnik nakon 80-e? Ova baka zna!

Jasmina Grgurić Zanze
19. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Nikada nije kasno za samopouzdanje i hrabrost. Pouka je to koju je iz vlastitog života izvukla Elaine Soloway. Ova žena sitne građe prešla je 80-u, ima tetovaže na oba ramena i ponekad u razgovoru opsuje, zbog čega su je njezini bližnji nazvali buntovnicom. Međutim, ona smatra da način na koji izgledamo, kakvu frizuru nosimo ili kako se oblačimo nisu stvari koje nas čine pobunjenicima i “mladima u srcu”…

Ilustracija: Pixabay

Elaine Soloway (80) napisala je savjete kako u starijoj dobi živjeti pobunjeničkim životom, u pozitivnom smislu. Možda bolje rečeno, kako se pobuniti protiv stereoptipa u koje nas društvo oko nas svrstava samo na temelju naših godina.

Ako se želite osjećati samopouzdano, hrabro i autentično, slijedite njezinih 10 savjeta koje donosi Next Avenue.

Prestanite prigovarati i brojite svoje blagoslove

Nitko ne želi slušati o vašim bolovima, simptomima i probadanjima u leđima. Sačuvajte to za liječnika. Ipak, ako imaš tešku bolest, nemoj čekati da te prijatelji pitaju što ti treba, reci im. Oni će se osjećati dobro da vam mogu pomoći i donijeti što vam je potrebno.

Pobunite se protiv nejednakosti

Kada čujete da netko proziva strance i manjine zbog problema u društvu, otvorite usta i recite im da malo istraže kako stoje stvari. Nemojte trpjeti iz pristojnosti da netko vrijeđa vas ili druge ljude samo na temelju porijekla.

Naučite biti na “ti” s tehnologijom

Ne morate obznaniti da žudite za vremenima starih telefona. Radije naučite kako koristiti mobitel, jer vam on u pojedinim situacijama može spasiti život. Na taj način možete slati poruke mlađim  članovima obitelji, umjesto da prigovarate kako vas nikada ne zovu, a možete si i u bilo kojem trenutku pozvati prijevoz.

Uključite se na društvene mreže

Društvene mreže ne služe samo za dijeljenje fotografija, nego vam pružaju informacije koje vam nisu poznate. Možete i započinjati debatu o zanimljivim vijestima ili stajalištima te čuti tuđa mišljenja.

Dodajte malo kreativnosti u život

Vratite se talentima koje ste njegovali kada ste bili mlađi, poput sviranja, pjevanja ili slikanja. Više niste toliki perfekcionist kao nekada pa to možete shvatiti ležernije, kao zabavu. Ako vas stare aktivnosti ne raduju, pronađite nešto novo.

Budite znatiželjni

Uvijek imate pravo odustati od nečega kako biste doživjeli nešto bolje. Mjesto na kojem se nalazite i pozicija u kojoj jeste nisu nepromjenjive stvari. Uvijek slijedite svoje osjećaje, maknite se od onoga što vam se ne sviđa, kako biste doživjeli nešto još bolje.

Nikad nije kasno

“Dokle god dišete i čitate ovaj tekst, imate vremena za sve. Ja sam počela učiti kako plivati sa 79 godina. Dugo sam imala strah od vode jer sam se kao mlada skoro utopila. Na jednom odmoru, svi su se oko mene zabavljali i skakali u vodu, a ja sam sjedila sa strne u prsluku za spašavanje. Našla sam trenera da me nauči kako plivati i savladala sam to” – kaže Elaine.

Nađite neki cilj i promovirajte ga

Mnogo stvari možemo učiniti u dobre svrhe, na način da izaberemo pokrete, ideje ili borce za njihova prava, s kojima se i sami slažemo, te ih promičemo vlastitim načinom života. To može biti ekologija, čitanje domaćih autora ili nešto treće.

Poštujte ženske imenice

Mnogi ljudi koji su “stara škola” odupiru se korištenju ženskih imenica pa tako za ženu koja primjerice vozi auto ne kažu da je vozačica, nego vozač. Nekim osobama to zna smetati, stoga poštujte njihove želje. Jednako vrijedi i za izgovor imena, zanimanje i ostale stvari.

Budite pošteni

Nemojte skrivati godine i otvoreno dijelite svoje životne priče, borbe i razočarenja. To nije prigovaranje, nego pronalaženje zajedničke ljudskosti s ostalima. Čak i ako ste napravili nešto što zaslužuje svaku pohvalu, recite prijateljima i to. Nemojte skrivati ni svoje slabosti, ni svoja postignuća.

 

 

Copy link
Powered by Social Snap