1.700 policajaca najavilo odlazak u mirovinu zbog – otpremnina

Jasmina Grgurić Zanze
18. siječnja 2018.
Novosti
A- A+

Isplata otpremnina policajcima prilikom odlaska u mirovinu, a koju je Sabor stopirao odgodom primjerne članka 21. Zakona o policiji pa odgodu napokon i ukinuo u ožujku prošle godine, trebala bi konačno zaživjeti već od sada. Međutim, zbog višegodišnjeg prolongiranja ovih prava, čini se kako se u MUP-u stvorio popriličan red službenika koji u mirovinu žele – što prije.

Oko 7.000 policajaca navodno ima uvjete za mirovinu (foto: Srednja.hr)

Posljednje četiri godine Sabor je prolongirao primjenu postojećeg članka 21. Zakona o policiji koji jasno kaže da prilikom odlaska u invalidsku mirovinu policajci moraju dobiti 12 prosječnih mjesečnih neto plaća u Hrvatskoj, dok za odlazak u starosnu mirovinu otpremnina iznosi deset takvih plaća, a za prijevremenu starosnu mirovinu predviđeno ih je šest. Riječ je o tako o iznosima od 30 pa do 70 tisuća kuna, koji i nisu pretjerano veliki, ali čini se da država prethodnih godina za njih – nije imala novca.

Beneficirani i dupli staž

Pravo na otpremnine prema navedenom Zakonu policijski su službenici trebali ostvariti još prije sedam godina, no čini se kako su baš oni izabrani da snose teret ekonomske krize u državi, bez obzira što su neke druge kategorije istog društva svoja novčana prava uredno ostvarivala, a neka od njih su se s godinama čak i povećavala. Samim time država se nije pridržavala vlastitih zakona, kao što u obzir nije pretjerano uzimala ni činjenicu da su policajci koji sada ostvaruju uvjete za mirovinu branili Hrvatsku tijekom Domovinskog rata jednako kao i branitelji, a s druge strane državni su službenici baš kao i ostali.

No, ono što je državu sve ove godine priječilo da “odriješi kesu” čini se da je brojka. Naime, kako piše Večernji list, neslužbeno je riječ o predanih čak 1.700 zahtjeva policajaca koji žele ići u mirovinu, dok ih je u MUP-u za sada tek 36 pozitivno riješeno. I sam bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić ranije je izjavio da uvjete za odlazak u mirovinu ima oko 7.000 policajaca. Pritom, treba uzeti u obzir da je policijski staž beneficiran, a dodatnu godinu dobivaju policajci koji su sudjelovali u Domovinskom ratu. S jedne strane, država si je odgađanjem sada stvorila gužvu pred gradskom blagajnom, a s druge navalu objašnjava bojazan policajaca kako bi se zakonska odredba iznova mogla stopirati.

Neće svi moći istovremeno

Podsjetimo, lani u ožujku su policijski sindikati pri MUP-u održali sastanak s ministrom Orepićem o pripremi za provedbu odluke Hrvatskog sabora o prestanku odgode primjene članka 21. Zakona o policiji od 2018. godine. Sukladno Zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba te na financijske mogućnosti koje ta prava pružaju, jasno je kako je riječ o velikom broju službenika, a prilikom sastanka je rečeno da se odredba u budućnosti neće suspendirati baš zato da bi svi oni mogli ne samo ostvariti navedena prava, nego i planirati kada će u mirovinu otići.

Ipak, neće svi policijski službenici moći otići u mirovinu kada žele, jer to ne samo da bi opteretilo proračun, nego bi naglo smanjenje broja policajaca narušilo i funkcioniranje sustava. Također, još se čekaju i kriteriji i rokovi pod kojima će to moći i ostvariti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap