U ovoj državi mirovine rastu za 9,7 posto, najmanja će biti 1.217 eura

Jasmina Grgurić Zanze
15. rujna 2023.
Mirovine
A- A+

Rekordna stopa inflacije dovela je do povećanja mirovina u Austriji za čak 9,7 posto. Tako će od iduće godine minimalna mirovina iznositi 1.217 eura. Ministar Rauch poručuje kako će povećanje s jednokratnim doplatama u potpunosti nadoknaditi ono što je ‘pojela’ inflacija.

euro

Foto: Unsplash

Mirovine u Austriji iduće godine rastu za 9,7 posto. Vlada je tako odlučila u srijedu u Vijeću ministara, objavili su ministar za socijalna pitanja Johannes Rauch (Zeleni) i predsjednik kluba ÖVP-a August Wöginger, piše Kroativ.

– 9,7 posto, to je izračunata stopa inflacije od prošlog ljeta do ovog ljeta, rekao je Rauch. Time se povećava i naknada, što znači da će od iduće godine minimalna mirovina biti 1.217 eura mjesečno. Ove godine je još uvijek bila oko 1.100 eura. Takozvane luksuzne mirovine, odnosno sve mirovine veće od 5.850 eura mjesečno, ograničene su rastom.

Doživjeli smo rekordnu inflaciju”, rekao je Rauch. No, sadašnje povećanje, zajedno s jednokratnim doplatama, u potpunosti će nadoknaditi stopu inflacije. Očekuje se da će cijeli paket koštati 5,3 milijarde eura. Mirovine državnih službenika nisu ovdje uključene i o njima se odlučuje zasebno.

Koliko su rasle hrvatske mirovine po kategorijama nakon srpanjskog usklađivanja od 8,42 posto možete pročitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap