Mirovine će stizati dosta brže: Europska komisija traži uvođenje instatnog plaćanja u roku od 10 sekundi

Milan Dalmacija
31. listopada 2022.
Mirovine
A- A+

Europska komisija planira bankama uvesti obvezu nuđenja usluge instantnog plaćanja, čime će se izbjeći situacije da novac stoji i po tri dana u banci, iako je transakcija potvrđena. Tom bi uslugom novac trebao biti prenesen na račun u roku od 10 sekundi, 24 sata dnevno, svih 365 dana u godini. Tako bi i umirovljenici trebali brže dobivati mirovine.

Ilustracija. Rawpixel

Zaista je neugodan osjećaj kad HZMO ili neki od mirovinskih osiguravajućih društava isplate mirovine krajem tjedna, a one zbog radnog vremena banaka sjednu na račune tek u ponedjeljak, ili kasnije ako je u međuvremenu praznik. Europska komisija planira tome stati na kraj izmjenama propisa koji će novčarskim institucijama uvesti obvezu nuđenja usluge instantnog plaćanja.

Pritom je za Hrvatsku olakotna okolnost što će 1. siječnja uvesti euro, jer se ta usluga odnosi isključivo na transakcije u zajedničkoj europskoj valuti. Instantno plaćanje je puno brže od uobičajenih transakcija, jer ne ovisi o radnom vremenu banaka, već se novac skida s računa pošiljatelja i šalje na račun primatelja u roku od – 10 sekundi, piše Večernji.

U Srbiji penzije idu 'unapred': Umirovljenici mogu dobiti novac prije redovite isplate

Pritom takve transakcije neće biti ograničene vikendima, praznicima, godišnjim odmorima i neradnim danima, jer će morati biti dostupne 24 sata dnevno, sedam dana tjedno, 365 dana u godini. Procjena je da u tradicionalnom plaćanju svakog dana ostane “blokirano” oko 200 milijardi eura, dok instantna plaćanja čine svega 11 posto svih transakcija u Europskoj uniji.

– Odmicanje od transfera koji sjedaju sljedećeg dana prema transferima koji sjedaju unutar deset sekundi seizmička je promjena, usporediva s prebacivanjem s pošte na elektronsku poštu. Međutim, danas devet od deset transfera u eurima i dalje biva procesuirano na tradicionalan, “spori” način. Nema razloga da mnogi građani i poduzeća u EU ne budu u prilici slati i primati novac trenutno. Tehnologija za instantno plaćanje postoji od 2017. Ova inicijativa će izravno koristiti građanima i poduzećima u EU, izjavila je europska povjerenica za financijsku stabilnost, usluge i kapitalna tržišta, Mairead McGuiness.

Iako pojedini europarlamentarci pokušavaju taj prijedlog progurati kao svoj, o njemu osim Parlamenta odlučuje i Vijeće EU. Financijske će institucije imati između šest i 12 mjeseci za uvođenje instatnog plaćanja nakon izglasavanja ove odluke.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap