Jedna skupina umirovljenika u Hrvatskoj mora plaćati zdravstveno osiguranje i do 257 eura mjesečno

Jasmina Grgurić Zanze
14. veljače 2024.
Mirovine
A- A+

Strani umirovljenici koji primaju i hrvatsku mirovinu ne moraju plaćati obvezno zdravstveno osiguranje. Međutim, ako ‘strancima’ dolazi mirovina samo iz inozemstva, plaćanje ovisi o tome ima li Hrvatska s tom zemljom sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju. Ako nema, onda umirovljenik mora plaćati mjesečni doprinos od 16,50 posto iznosa mirovine. Najniži doprinos, neovisno o visini mirovine,  ne može biti manji od 97,81 eura, ali ni veći od 257,40 eura.

Liječnica mjeri tlak starijoj osobi u ambulanti

Liječnička pretraga mogla bi vas skupo koštati ako nemate zdravstveno osiguranje | Foto: Unsplash

Hrvatski umirovljenici ne moraju plaćati obavezno zdravstveno osiguranje. Strani umirovljenici koji žive u Hrvatskoj, a pored inozemne primaju i hrvatsku mirovinu, ostvaruju jednaka prava. No, što ako živite u Hrvatskoj, a primate samo stranu mirovinu? Ovdje postoje dva različita slučaja, ovisno o tome stiže li mirovina iz zemalja s kojima Hrvatska ima sklopljen ugovor o socijalnom osiguranju.

Ako mirovina stiže iz zemalja s kojima ne postoji takav ugovor, umirovljenici moraju plaćati doprinos za zdravstveno osiguranje. Doprinos iznosi 16,50 posto od iznosa inozemne mirovine. Pritom postoji najniži mjesečni iznos doprinosa, a to je za 2024. godinu 97,81 eura. Također, postoji i najviši iznos doprinosa, a on iznosi 257,40 eura. To znači da ne možete platiti manje ili više od ova dva iznosa, bez obzira na iznos strane mirovine.

‘Po kojoj osnovi supruga mora plaćati zdravstveno?’

umirovljenik dopunsko
Plaćate dopunsko zdravstveno osiguranje? Evo koliko umirovljenika to ne mora činiti

Ako primate mirovinu jedne države članice Europske unije (EU), Europskog ekonomskog prostora (EEP), Švicarske ili u Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK), a živite u Hrvatskoj, pravo na punu zdravstvenu zaštitu možete ostvariti ako vam je nositelj zdravstvenog osiguranja države iz koje primate mirovinu izdao potvrdu S1 ili ekvivalentni, elektronski, SED obrazac S072. Iste dokumente potrebno je dostaviti područnoj službi HZZO-a u mjestu prebivališta u Hrvatskoj. Nadležni nositelj države iz koje primate mirovinu će vam izdati i EKZO za ostvarivanje nužne, odnosno neodgodive zdravstvene zaštite u drugim državama članicama EU/EEP/Švicarskoj/UK.

No, to nije slučaj ako umirovljenik, primjerice, dobiva mirovinu iz Australije. Naime, Hrvatska s Australijom nema sklopljen međunarodni ugovor pa takvi umirovljenici moraju plaćati doprinos za zdravstveno osiguranje.

– Supruga i ja doselili smo u Zagreb iz Australije 2015. godine. Moja supruga je dobila konačno stalni boravak u Hrvatskoj, ali stalno imamo problem sa zdravstvenim osiguranjem. Po kojoj osnovi bi ona trebala plaćati zdravstveno osiguranje, ako dobiva iz Australije ‘Age Pension’ koja se financira iz državnog proračuna, a ne na temelju uplata doprinosa i ima karakter socijalne potpore, pitao nas je čitatelj Darko.

Prijava na obavezno zdravstveno osiguranje

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za Mirovina.hr kažu da se gospođa s osobnom iskaznicom treba obratiti u najbližu područnu službu HZZO-a radi prijave na obvezno zdravstveno osiguranje.

– Sukladno Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju na obvezno zdravstveno osiguranje, obvezno se osiguravaju i stječu status osiguranika korisnici mirovine i invalidnine koji to pravo ostvaruju isključivo od stranog nositelja mirovinskog i invalidskog osiguranja, ako propisima Europske unije, odnosno međunarodnim ugovorom nije drukčije određeno te ako imaju prebivalište, odobren stalni boravak ili dugotrajno boravište u Hrvatskoj, pojašnjavaju iz HZZO-a.

Prije prijave treba regulirati prebivalište ili boravište

Osobe koje se prijavljuju na osiguranje, kao u slučaju naše australske umirovljenice, postaju obveznici plaćanja mjesečnog doprinosa. Nakon prijave u HZZO-u, obvezu plaćanja doprinosa kao i njegovu visinu utvrđuje nadležna porezna uprava Ministarstva financija.

– Informativno ističemo da se doprinos plaća po stopi od 16,50 % na iznos inozemne mirovine, s time da je utvrđen najniži i najviši mjesečni iznos doprinosa, a to je za 2024. godinu 97,81 eura i 257,40 eura, zaključuju iz HZZO-a.

Prije same prijave u HZZO-u je potrebno regulirati građanski status. Osobe koje imaju prijavljeno prebivalište, stalni boravak ili dugotrajno boravište u Hrvatskoj, a pored inozemne mirovine korisnici su i hrvatske mirovine, osiguravaju se kao hrvatski umirovljenici bez obveze uplate doprinosa.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap