Hoće li povećanje mirovina uskoro olakšati život umirovljenicima?

Ana Kanazir
22. veljače 2023.
Mirovine
A- A+

Uskoro će doći do prvog usklađivanja mirovina ove godine, a s obzirom na to da su poznati svi statistički podaci, usklađivanje bi najvjerojatnije moglo iznositi 5.44 posto, što znači i povećanje mirovina. Ipak, umirovljenici kažu kako će bez obzira na ovo povećanje i dalje jedva krpati kraj s krajem.

Zabrinuta starija žena sa sklopljenim rukama

Zabrinuta starija žena | Ilustracija: Rawpixel

Kao što smo već pisali ranije, prema novim podacima bi nakon usklađivanja prosjek mirovina mogao porasti za 21,12, odnosno 23,89 eura pa će prosječna mirovina s međunarodnim ugovorima iznositi 409,34, a bez takvih ugovora 461,69 eura. Povećanje mirovina bi moglo olakšati život umirovljenicima, ali kako kaže predsjednica Matice umirovljenika grada Osijeka, umirovljenici žive vrlo teško nakon što podmire osve troškove.

Stavljanje novčanica eura u novčanik
Točno u cent: Izračunali smo koliko će usklađivanje od 5,44 posto povećati mirovine

‘Model za mirovine nije dobar’

Ove uvećane mirovine će biti isplaćene u travnju, ali iako veće, umirovljenicima to neće puno značiti. Novinarka Matea Drmić je u Dnevniku Nove TV saznala kako umirovljenici uspijevaju preživjeti svaki mjesec s malim mirovinama.

– Vrlo teško, dok podmirimo sve naše obveze, nama jako malo ostaje. Model nije dobar za mirovine, ne treba ići svima tri posto ili deset posto. Model bi se trebao napraviti da se vidi od koliko do koliko se ide s postotkom. Neki ne bi trebali niti dobiti, rekla je predsjednicom Matice umirovljenika grada Osijeka, Marijom Sužnjević.

‘Preživljavam samo jer sam skromna’

S njome se složila i umirovljenica Marija koja je rekla da njezina mirovina iznosi 280 eura, a normalno živi samo zato što je naučena na skromnost.

– Preživljavam tako što sam naučila na skromnost. Vučeš nekako od prvog do polovice mjeseca, kuha se sa žlicom za dva dana i pratim samo kad su akcije, snalazim se nekako jer mi smo naučili na skromno, rekla je Marija i dodala kako joj povremeno pomaže i sin.

Isto tako, ova je umirovljenica istaknula da bi vladajući trebali malo više misliti na umirovljenike, ali i da je ovo povećanje samo mazanje očiju.

Zabrinuta starija žena sa sklopljenim rukama
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap