Drastična reforma u Nizozemskoj: Uvodi se fleksibilna isplata mirovina iz fondova

Milan Dalmacija
1. lipnja 2023.
Mirovine
A- A+

Zbog niskih kamata i doprinosa te pogoršanog omjera imovine i financijskih obveza mirovinskih fondova u proteklim godinama, nizozemske su mirovine počele sve više zaostajati za plaćama i inflacijom. Država to nastoji riješiti novom shemom koja bi na snazi trebala biti najkasnije do 2028., a koja podrazumijeva fleksibilnu isplatu mirovina te mehanizme zaštite, odnosno poticaja, ovisno o prinosima fondova.

Umirovljenici u Nizozemskoj | Foto: Unsplash

Nizozemska se sprema za radikalnu promjenu u mirovinskom sustavu koja bi trebala osigurati da mirovine više ne zaostaju za plaćama ili inflacijom. Riječ je o skupu mjera kojima se nastoji uvesti fleksibilna isplata mirovina, čiji bi se iznosi vezali uz rezultate ulaganja, piše Reuters.

Globalni mirovinski indeks: Island, Nizozemska i Danska imaju najbolje mirovinske sustave, a Hrvatska...

Nizozemski radnici, ali i poslodavci uplaćuju mirovinske doprinose u ukupno 180 mirovinskih fondova koji im trenutno jamče specifično određen iznos mirovine. Takav je sustav, uz državno mirovinsko osiguranje koje počiva na sustavu međugeneracijske solidarnosti kao i u Hrvatskoj, dosad jamčio radnicima mirovinu nešto nižu od plaće. Ali, zbog niskih kamata i doprinosa proteklih godina mirovine nisu mogle biti usklađene s inflacijom.

Uz to, zbog kretanja na financijskim tržištima pogoršan je omjer ukupne imovine i obveza fondova. To je potaknulo raspravu umirovljenika i radnika o pravima na isplatu mirovina. Umirovljenici traže usklađivanje mirovina s inflacijom, a radnici smatraju da bi to naškodilo njihovim budućim isplatama.

Nizozemski Senat je raspravu odlučio presjeći odustajanjem od sustava definiranih isplata. Tako će svi nizozemski mirovinski fondovi najkasnije do 2028. godine morati radnicima i umirovljenicima precizno navesti koliki je njihov udio u zajedničkom financijskom “kolaču” te kakve isplate iz tog udjela mogu očekivati.

Novi sustav trebao bi olakšati fondovima isplatu većih iznosa mirovina u godinama rasta ulaganja te manjih iznosa u slučajevima kriza. U planu su mehanizmi solidarnosti kako bi se ipak ublažio utjecaj kriza te osigurala doživotna isplata mirovina. Cijeli zahvat vrijedan je 1,45 bilijuna (1.450.000.000.000) eura, koliko iznosi ukupna imovina svih nizozemskih mirovinskih fondova.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap