[KOMENTAR] Umirovljenici više ne mogu biti dežurni krivci za HDZ i SDP

Jasmina Grgurić
1. lipnja 2021.
Kolumne
A- A+

Lokalni izbori dobrano su nagrizli politički duopol SDP-a i HDZ-a. Promjene još uvijek nisu korjenite, ali su tu i već daju naslutiti kako će dvije najveće stranke imati ozbiljnih problema u budućnosti, pogotovo ako se nove opcije pokažu boljima, a stare istovremeno ne dožive potrebnu transformaciju. Posljedice su zasad vidljivije na lijevom spektru, no uskoro bi se mogle odraziti i na onaj desni.

Ilustracija: Rawpixel

Veliku ulogu na lokalnim izborima odigrali su umirovljenici koje se oduvijek smatralo dežurnim krivcima za vladavinu dvije prevladavajuće političke opcije. No, starije se birače nipošto više ne može stigmatizirati na taj način. U dva najveća grada upravo su oni nositelji promjena koje će se sasvim sigurno preliti i na nacionalnu razinu. Naime, Ivicu Puljka u Splitu podržalo je najviše birača starijih od 60 godina, dok je u slučaju Tomislava Tomaševića taj udio nešto manji, ali je prisutan.

Interesantno je i da su u prvom krugu birači (mahom umirovljenici i omladina) radije birali Škoru nego kandidata vladajuće stranke kojemu nisu zapamtili ni ime, a tog su problema uz Možemo i te kako svjesni u HDZ-u. I Tomašević je najveću podršku uoči drugog kruga imao među 60-godišnjacima.

Tlo se HDZ-u trese i u tradicionalnoj Dalmaciji

Da su umirovljenici promijenili glasačke preferencije pokazuje čak i Dalmacija gdje su birači povjerenje odlučili dati novim, mlađim i što je posebno zanimljivo, nezavisnim licima koja su se zato i našla u drugom krugu umjesto HDZ-ova ili SDP-ova kandidata.

Primjer je i Šibensko-kninska županija gdje župan nakon 15 godina više nije omiljeni Goran Pauk, već “nezavisni” Marko Jelić. Kada gledamo rezultate po manjim biračkim mjestima, tipičnim bastionima HDZ-a u bespućima Dalmatinske Zagore, onda vidimo kako se više ne događa baš tolika prevlast glasova kao nekada.

Kako su na lokalnim izborima glasali stariji?

Ni oni najtradicionalniji više nisu u globalu slijepo odani stranci koju i dalje smatraju zaslužnom za stvaranje Hrvatske. Da se ne zavaravamo, HDZ je nedvojbeno pobjednička stranka ovih izbora, ali sa sve manjom razlikom u glasovima.

Dobar su primjer i Vodice gdje je HDZ-ov Ante Cukrov ispred nezavisne kandidatkinje Sanje Radin Mačukat pobjedu odnio sa samo 158 glasova razlike. Upravo je na manjim biračkim mjestima s pretežno starijim glasačima Mačukat prošla iznad svih dosadašnjih trendova i očekivanja.

Sličan trend opaža se u manjim dijelovima Hrvatske gdje velike stranke više ne dobivaju primjerice 90 posto, nego 65 posto. To je i dalje dovoljno za pobjedu, ali nastavi li se tako, računica je jasna.

Bez nezavisnih kandidata nemaju većinu u vijeću

Nezavisne liste zbog uspjeha u prvom krugu tek će početi zadavati glavobolje HDZ-ovim i SDP-ovim čelnicima, jer bez njihovih nestranački kandidata neće moći sastaviti većinu u gradskim vijećima i županijskim skupštinama. Koliko je za demokraciju to dobar korektiv vlasti, ukoliko se ne prodaju za sitne interese, ne treba posebno naglašavati. Zapravo, tek će se sada vidjeti tko je od njih stvarno nezavisan, a tko se samo infiltrirao u redove bez političkog predznaka kako bi zavarao birače.

Već je velika razlika u odnosu na ustaljeni način vladanja što će račun oko svake odluke i projekta morati polagati upravo njima kroz takozvane programske suradnje koje sve više istiskuju dosadašnje ideološke koalicije.

Nova lica pojavila su se u gradonačelničkim foteljama 38 gradova, što je ipak dosta manje nego na prošlim lokalnim izborima. Međutim, oni nezavisni do pobjede su uspjeli doći u njih čak 31, što je za deset više nego 2017. godine te su se tako nametnuli kao druga najjača politička opcija u zemlji. A sve to ne bi bilo moguće bez starijih birača koji su se svakako odmaknuli od ustaljenih izbora. Promjene su se dogodile i u osam županija, gdje su zapuhali neki novi vjetrovi.

Što kada i baka Mara iz Šestanovca promijeni odabir?

Starijih stanovnika je sve više, ali među umirovljenicima je sve više obrazovanih, informiranih i informatički pismenih građana pa HDZ i SDP više neće moći tako lako računati na bezrezervnu podršku u najvećoj biračkoj populaciji. Morat će je zaslužiti, pri čemu ne mislimo na pusta obećanja o većim mirovinama i gradnji novih domova umirovljenika, a u koja valjda više ne vjeruje ni baka Mara iz Šestanovca.

Ipak, možda smo tu malo pretjerali, jer je u općini Šestanovac HDZ i dalje na podršci od 94 posto. Od čak deset biračkih mjesta koliko ih Šestanovac ima, na čak četiri SDP-ov kandidat za splitsko-dalmatinskog župana nije dobio nijedan glas. No, nezavisni kandidati zašli su već i među “vuke, vile i hajduke” pa više ni tamo nema garancije za neke buduće političke utrke.

__________________________________

Komentar je stav autora

[KOMENTAR] Umirovljenici više ne mogu biti dežurni krivci za HDZ i SDP
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap