Podigli kvalitetu života starijih osoba i o svemu snimili film

Jasmina Grgurić Zanze
14. prosinca 2017.
Istaknuto
A- A+

Kako kroz svakodnevne aktivnosti – od šetnji do pjesme – poboljšati kvalitetu života starijih osoba dosjetila se jedna malena inicijativa, koja je s ciljem podizanja kvalitete njihovih života i aktivnog provođenja vremena, ostavila velik trag u svojoj zajednici. Umirovljenici su bili oduševljeni, a o svemu je snimljen i film.

dr. sc. Daša Poredoš Lavor, foto: Jasmina Grgurić/Mirovina.hr

Tamo gdje s brigom o starijim osobama „zakažu“ ustanove i institucije, nastupaju udruge i inicijative. Dokazala je to i građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ koja je velik dio svog projektnog i volonterskog djelovanja posvetila upravo umirovljenicima kao jednoj od najosjetljivijih skupina društva. Tako su unazad sedam mjeseci uspješno provodili projekt „Međugeneracijske integracije građana“ čije je rezultate jučer predstavila i njegova voditeljica dr. sc. Daša Poredoš Lavor. Osim rada njegovateljica i gerontodomaćica, uključen je i velik broj studenata i volontera pa je tako kroz redovne susrete s čak 216 korisnika odrađeno čak 713 volonterskih sati.

I terapija glazbom

„Ponedjeljkom smo obilazili kućanstva i pomagali korisnicima na terenu, utorkom bi odlazili u radne prostore doma umirovljenika, srijedom šetali gradom, četvrtkom obilazili osobe na stacionaru doma, izvodili teže pokretne korisnike iz ustanove, a petkom opet išli u terenske posjete. Održavali smo kreativne i edukativno-informativne radionice, razgovaraonice, išli na tržnicu i u kazalište, bavili se sportom, a jedan poseban dio posvetili smo terapiji glazbom koja je pokazala značajne rezultate u psihomotornom i emotivnom smislu. Gledali smo i filmove, jeli sladoled i voće te išli na izlet u Top Terme Topusko. Najvažnije, na ovaj smo način podignuli informiranost zajednice o problematici starijih osoba te u nekim slučajevima prevenirali nasilje nad njima – rekla je dr. sc. Poredoš Lavor.

Ministarstvo za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku u ove svrhe osiguralo je 56.000 kuna, a podršku je dao i Grad Sisak, dok se suradnja odvijala sa sisačkim Domom za starije i nemoćne osobe i Kino klubom, čiji je predsjednik Matija Holjevac zadužen za izradu kratkog dokumentarca. Projekt je izvrsno prihvaćen u lokalnoj zajednici, a osim Siska obuhvatio je i petrinjsko područje te ruralne krajeve Donje Posavine.

Starost nije kraj života

„Važno je poslati poruku da starost nije kraj života te da se oni i dalje imaju čemu radovati i mogu sudjelovati u raznim aktivnostima. Njihovu socijalnu otuđenost i isključenost moramo spriječiti. Tako smo ih učili i koristiti mobitel i poslati poruku te kako se zauzeti za sebe, da kažu što misle tako da to bude i uvaženo, a ne da više u nekom zapećku samo šute i prihvaćaju što drugi kažu“ – dodala je dr. sc. Daša Poredoš Lavor.

Osim što se starije na ovaj način potiče da budu aktivni sudionici vlastita života, umjesto da negdje sa strane, odbačeni i zaboravljeni, iščekuju zadnji dan, šalje se važna poruka svim akterima društva i njegovoj odgovornosti za brigu o starijima, a potiču se i sve potrebniji oblici izvaninstitucionalne skrbi koja je danas – i te kako moguća.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap