Zaboravljena regija Latinske Amerike simbol je za upornost seljaka i borbu protiv smrti

Jelena Ratko
1. kolovoza 2018.
Foto dana
A- A+

Sertão je “zemlja teškoga rada, poljoprivrednika i uzgajivača, koji se svake godine mole za izostanak dvaju prirodnih fenomena: suše, a zatim kišnog potopa”, stoji u opisu serije fotografija koja prikazuje svakodnevicu najsiromašnije i najsuše regije Latinske Amerike.

Fotografija prikazuje stariji bračni par koji već šezdeset godina živi na seoskom imanju u mjestu Massapè u Brazilu, a dio je kolekcije pod nazivom “Zaboravljeni Sertão”, koju je moguće u cijelosti pregledati na stranici Parallelozero.

Serija radova prikazuje drugi Brazil, anti-amazonski; najsiromašnijiu i nasušu regiju Latinske Amerike. “Regija Sertão je veličine dvije Engleske: dijelom je čini more, dijelom pustinja, dijelom stepe, gdje je život težak i ulice su ispunjene siromaštvom”, piše u opisu ispod galerije.

Sertão, koji broji 15 milijuna stanovnika, je “zemlja teškoga rada, poljoprivrednika i uzgajivača, koji se svake godine mole za izostanak dvaju prirodnih fenomena: suše, a zatim kišnog potopa”, navodi se u tekstu.

S godinama, Sertão je postao metafora, kako u literaturi, tako i u stvarnom životu, “za bitku protiv smrti, otpor izolaciji, za tvrdoglavu želju da se izgradi budućnost“, zahvaljujući stanovnicima čiji duh nije klonuo, bez obzira na uvjete s kojima su suočeni u životu i radu, stoji u opisu online izložbe”.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap