Terase hotela kakve pamtimo iz prošlog stoljeća na Jadranu opstaju i danas

Jasmina Grgurić
8. rujna 2018.
Foto dana
A- A+

Sjećate li se “socijalističkih” terasa hotela iz prošlog stoljeća? Ova fotografija prikazuje jednu od njih iz sad već davne 1969. godine. Osim što nas vraća u vrijeme kada si je ljetovanje mogao priuštiti gotovo svatko, ne možemo ne primijetiti kako se na nekim turističkim odredištima Jadrana od tada nije baš puno promijenilo.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli T E T E I K A Z E T E (@teteikazete)

Kada je u pitanju ljetovanje, složit će se mnogi, bolje je bilo nekada. S radničkim plaćama nije se živjelo na visokoj nozi, ali gotovo si je svaka obitelj mogla priuštiti ljetovanje, i to ono u hotelu. Ono po čemu ih pamtimo su terase s “prostim” laganim, metalnim stolovima i stolicama, natkrivenima jednostavnim stolnjacima i šarenim suncobranima. Preko dana, na njima bi se ručalo i ispijalo kave, dok bi se nakon večere te stare, “socijalističke” terase pretvarale u zabavnu oazu, najčešće s “one man” bendom. Većini starijih osoba danas su to samo lijepa sjećanja, jer si ljetovanje uglavnom ne mogu priuštiti.

Upravo u takvu prošlost vraća nas i ova fotografija terase jednog jadranskog hotela, objavljena na Instagram stranici “Tete i kazete” snimljena sad već davne 1969. godine.

Unatoč modernizaciji i kapitalizmu, dobar dio Jadrana kao da je i danas ostao zarobljen u tom vremenu pa se identične terase restorana i hotela mogu još naći, pogotovo na udaljenim otocima i u njihovim zabačenim selima. Možda to i ne bi bilo toliko loše, da nepromijenjene nisu ostale samo terase, nego i cijene…

Terase hotela kakve pamtimo iz prošlog stoljeća na Jadranu opstaju i danas
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap