Šoping meka Jugoslavena: U Trstu se kupovalo sve, od traperica do autodijelova

Matej Markovinović
26. lipnja 2022.
Foto dana
A- A+

Trst je talijanski grad na sjeveroistočnoj obali Jadranskog mora, kojeg će brojni stanovnici bivše Jugoslavije pamtiti kao svojevrsnu šoping meku. Tamo se, naime, moglo kupiti apsolutno sve, od traperica i modernih satova, pa sve do bijele tehnike i dijelova za automobile.

Screenshot: YouTube/Trst, Jugoslavija

Talijanski grad na sjeveroistočnoj obali Jadranskog mora, Trst, mnogi pamte kao mjesto gdje se 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, masovno odlazili u šoping.

Glavno šoping središte bila je Piazza Ponterosso, a kupovalo se sve – od Darwil satova, plavih traperica, kućanskih aparata, instrumenata, autodijelova i svega ostaloga što bi prosječni stanovnik Jugoslavije mogao zamisliti.

Mnogi se nostalgično prisjećaju svojih avantura u Trstu i robe koja je bila značajno kvalitetnija nego ona danas, no ta je priča gotovo pa završila početkom Domovinskog rata.

Trst je krajem 20. stoljeća izgubio svoje staro trgovačko značenje, što je značajno pogodilo gospodarstvo grada. Danas se Trst naziva i “gradom staraca”, jer gotovo trećinu stanovništva čine umirovljenici.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap